Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 11. 18:20

Frissítve: megveszi az MVM NET-et az Antenna Hungária

További konszolidáció következik a kormányzat infokommunikációs és távközlési érdekeltségeinél - az Antenna Hungária kezébe kerül az MVM NET Zrt.

Frissítés: a tulajdonos MVM Zrt. augusztus 12-én kiadott közleményében hivatalosan is megerősítette lapunk értesüléseit.

Az Antenna Hungária kezébe kerül a több stratégiai jelentőségű kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM NET Zrt. - tudta meg a HWSW egy a dolgozók számára a napokban kiküldött belső tájékoztató levélből. A cég vezérigazgatója, Téren Róbert által jegyzett levél a részletekről annyit árul el, hogy az Antenna Hungária adásvétel útján jut az MVM NET Zrt. 100%-os tulajdonrészéhez, az erről szóló kormányzati döntés pedig augusztus 4-én született meg.

KONSZOLIDÁCIÓ A NÉGYZETEN

A jelenlegi tulajdonos MVM Zrt. 2012-ben döntött úgy, hogy a meglévő távközlési kompetenciáit egy önállóan működő távközlési szolgáltató vállalatba szervezi. E folyamat részeként jött létre az MVM NET Zrt., melynek első jelentős feladata a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első fázisának 2013-as lezárása volt. A társaság fontos szerepet vállalt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat végpontjainak migrációjában és a járási székhelyek távközlési kapcsolatainak kiépítésében.

mvmcsoport

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az NTG 2012. év végi elindulásával az állami intézményrendszer részére állami tulajdonú társaságok biztosítják az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat. A teljes körű infokommunikációs konszolidáció hatására az új modell bevezetése igen jelentős megtakarításokat eredményez a költségvetésben.

Az MVM NET optikai hálózati topológiája alapvetően az MVM Csoport saját telephelyeihez igazodik, bizonyos végponti elérések távközlési partneri együttműködések révén igénybevett hálózatokon keresztül valósulnak meg. Az optikai hálózat jelentős része OPGW (OpticalGroundWire) technológiával szerelt távvezetéki nyomvonalon halad, amelynek lényege, hogy a legfelső, villámhárításra szolgáló vezetékekbe már gyárilag elhelyezték az optikai szálakat.

Az elmúlt évek hálózatfejlesztésének eredményeként 2022-ben az MVM NET által működtetett országos optikai hálózat teljes hossza várhatóan meghaladja a 15 000 kilométert.

A vállalat 2016-ban emellett a vonatkozó frekvenciatender-győzelem után kiépítette az LTE450-es mobilhálózatot, mely elsősorban az okos mérés és más kormányzati célú adatátviteli igények kiszolgálására jött létre, megengedve az egyéb, nem kormányzati célú felhasználást is. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok alkotják.

AZ ŰR A LEGVÉGSŐ HATÁR

A szintén állami tulajdonban lévő Antenna Hungária Zrt.-ről manapság a kormányközeli üzleti körök által irányított 4iG-val közös projektek révén hallani. Így a távközlési hálózatüzemeltetésben jelentős tapasztalattal rendelkező vállalat egy éve közös műholdas távközlési céget alapított a 4iG-val (CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt.), majd idén februárban a felek bejelentették, hogy az Antenna Hungária eladja a szintén műholdas távközlésre specializálódott HungaroDigitel Kft-ben meglévő, 50%-os üzletrészének a felét a 4iG-nak.

A HungaroDigitel ügyfelei közt ott van többek közt az MVM NET Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. is, de a Magyar Telekom és a Digi, valamint az OTP Bank is a társaság partnere. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról