Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 17. 12:59

2024-ben startolhat az első magyar kereskedelmi műhold

Kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdat bocsátana geostacionárius pályára Magyarország 2024-ben - a projektet többségében a 4iG és az Antenna Hungária viszi.

Az állami és a magánszektor együttműködésével küldene geostacionárius pályára kereskedelmi műholdat Magyarország 2024-ben, a projektet koordináló, jelenleg bejegyzés alatt álló CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. többségi tulajdonosa a kormányközeli 4iG Nyrt. lesz, míg további, jelentős tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban az Antenna Hungária Zrt. A saját műhold pályára állítása elől négy év múlva hárulnak el a jogi akadályok, az érintett pályaszakaszt ugyanis bérleti szerződés alapján jelenleg egy külföldi magáncég használja.

A szerződés 2024-ben jár le, ezt követően pedig Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jön létre a CarpathiaSat Zrt., amely nemzetközi példákat alapul véve, az állam és magánszektor szoros együttműködésével állítja majd rögzített Föld körüli pályára, illetve üzemelteti Magyarország első hírközlési és telekommunikációs műholdját. Emellett a társaság rendelkezik majd 2024-től a geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is.

satellite

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A CarpathiaSat 51%-át birtokló, Jászai Gellért vezette 4iG szerint a magyar műhold pályára állítása jól szolgálja azt a célt, hogy a vállalkozás Magyarországról kilépve a régióban is meghatározó informatikai és infokommunikációs vállalattá váljon, míg a 44%-os tulajdonrésszel rendelkező Antenna Hungária jelenleg is biztosít különféle műholdas adatátviteli szolgáltatásokat.

Az állam kezében lévő cég a műholdkapacitás biztosítása érdekében jelenleg számos nemzetközi szolgáltatótól (AMOS, Eutelsat, Intelsat) bérel erőforrásokat, így a tervezett fejlesztés eredménye az AH számára a szolgáltatásai gazdasági és biztonsági feltételei terén jelentős a várakozások szerint előrelépést eredményezhet.

A fejlesztés és a műhold pályára állítása komoly jogi előkészületeket, illetve nemzetközi együttműködést igényel olyan társszervezetekkel, mint például az Európai Űrügynökség (ESA), vagy a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU). Ezért a projekt előkészítésén már két éve dolgozó New Space Industries Zrt. is az alapítók között szerepel a projekttársaságban.

A projekt költségvetésére vonatkozóan nem tettek közzé információt a felek.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 16:08

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.