Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 17. 12:59

2024-ben startolhat az első magyar kereskedelmi műhold

Kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdat bocsátana geostacionárius pályára Magyarország 2024-ben - a projektet többségében a 4iG és az Antenna Hungária viszi.

HIRDETÉS

Az állami és a magánszektor együttműködésével küldene geostacionárius pályára kereskedelmi műholdat Magyarország 2024-ben, a projektet koordináló, jelenleg bejegyzés alatt álló CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. többségi tulajdonosa a kormányközeli 4iG Nyrt. lesz, míg további, jelentős tulajdonrésszel rendelkezik a társaságban az Antenna Hungária Zrt. A saját műhold pályára állítása elől négy év múlva hárulnak el a jogi akadályok, az érintett pályaszakaszt ugyanis bérleti szerződés alapján jelenleg egy külföldi magáncég használja.

A szerződés 2024-ben jár le, ezt követően pedig Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jön létre a CarpathiaSat Zrt., amely nemzetközi példákat alapul véve, az állam és magánszektor szoros együttműködésével állítja majd rögzített Föld körüli pályára, illetve üzemelteti Magyarország első hírközlési és telekommunikációs műholdját. Emellett a társaság rendelkezik majd 2024-től a geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is.

satellite

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x)

Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

Itthon kódolják a bevásárlás jövőjét (x) Magyarországról kapnak IT támogatást a Tesco közép-európai online bevásárlóközpontjai.

A CarpathiaSat 51%-át birtokló, Jászai Gellért vezette 4iG szerint a magyar műhold pályára állítása jól szolgálja azt a célt, hogy a vállalkozás Magyarországról kilépve a régióban is meghatározó informatikai és infokommunikációs vállalattá váljon, míg a 44%-os tulajdonrésszel rendelkező Antenna Hungária jelenleg is biztosít különféle műholdas adatátviteli szolgáltatásokat.

Az állam kezében lévő cég a műholdkapacitás biztosítása érdekében jelenleg számos nemzetközi szolgáltatótól (AMOS, Eutelsat, Intelsat) bérel erőforrásokat, így a tervezett fejlesztés eredménye az AH számára a szolgáltatásai gazdasági és biztonsági feltételei terén jelentős a várakozások szerint előrelépést eredményezhet.

A fejlesztés és a műhold pályára állítása komoly jogi előkészületeket, illetve nemzetközi együttműködést igényel olyan társszervezetekkel, mint például az Európai Űrügynökség (ESA), vagy a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU). Ezért a projekt előkészítésén már két éve dolgozó New Space Industries Zrt. is az alapítók között szerepel a projekttársaságban.

A projekt költségvetésére vonatkozóan nem tettek közzé információt a felek.

Május 18-án, szerdán "FinOps, avagy a felhős költségoptimalizálás alapjai" címmel online képzést indít a HWSW, ezért most összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen a tanfolyamon.

:
a címlapról