Szerző: Koi Tamás

2021. február 26. 10:07

Vége az xDSL-dominanciának a Telekomnál

Az idei első negyedévben először fordulhat elő a Magyar Telekomnál, hogy a kiskereskedelmi szélessávú előfizetések szegmensében elveszti a trónját az xDSL-technológia, mely két évtizeddel ezelőtti bevezetését követően még mindig több százezer háztartás számára biztosítja az internethozzáférést a piacvezető szolgáltató ügyfélkörében.

A jelentős összegű beruházással megvalósított optikai hálózatfejlesztés lassan de biztosan meghozza a gyümölcsét a Magyar Telekom vezetékes adat szegmense számára, ahol hosszú éveken keresztül magabiztosan tartotta - a bekötött, aktív végpontok számát tekintve - vezető pozícióját a nagyjából két évtizede bevezetett, réz érpáron alapuló xDSL elérés. A szolgáltató három különböző technológiára épülő vezetékes infrastruktúrájában az idei első negyedévben fordulhat elő, hogy egy modernebb technológia az ügyfélszámot tekintve átveszi a vezetést az xDSL-től.

A Magyar Telekom csütörtök délután kiadott negyedik negyedéves üzleti jelentése alapján a szolgáltató kiskereskedelmi vezetékes szélessávú előfizetőinek száma egy év alatt csaknem százezerrel, 1,230 millióról 1,323 millióra nőtt. Technológiákra lebontva az eltelt egy év alatt ötvenezerrel, 506 ezerről 456 ezerre csökkent a bekötött xDSL végpontok száma, miközben 27 ezerrel, 424 ezerről 451 ezerre nőtt a DOCSIS-alapú (kábelnetes) hálózat ügyfélköre, 116 ezerrel, 299 ezerről 415 ezerre pedig a legmodernebbnek számító optikai (FFTH) elérések száma.

ftth_network

Az eddigi trendeket figyelembe véve az idei évben újabb technológiai átrendeződés következhet be, így az FTTH elérések száma az év végére már minden más vezetékes technológiát meghaladhat majd a cégnél, ezzel alapvetően beigazolva a Telekom vezetékes szolgáltatásokkal kapcsolatos stratégiai célkitűzéseit, mely gyakorlatilag minden más technológiát alárendel a jóval stabilabb és nagyobb áteresztőképességű száloptikának.

A szolgáltató értékesítési szakembereire ezzel együtt is komoly munka vár még, a Telekom ugyanis mára mintegy 1,66 millió potenciális háztartást fedett le optikai hálózatával, ennek azonban egyelőre csak negyede fizet elő ténylegesen is a szolgáltatásra. Emellett a vállalat szakembereinek saját bevallása szerint az xDSL technológia lekapcsolása, kivezetése sem triviális feladat, miközben az egyre öregedő infrastruktúrára karbantartására jelentős erőforrást kell áldozni.

Az FTTH kapcsolatok számának bővülésével párhuzamosan a tévés elérések szegmensében is jól látszik, hogy a Telekom mindent egy technológiára - ez esetben az IPTV-re - tesz fel. Az IPTV előfizetők tábora a cégnél egy év alatt 111 ezerrel nőtt, és ilyen mértékű további növekedés mellett minden esély megvan rá, hogy a szolgáltató IPTV-s ügyfélbázisának mérete még idén eléri az egymillió előfizetést.

a címlapról

váltságdíj

12

Hackerek zsarolják az Apple-t

2021. április 22. 09:50

A cég gyártópartnerétől több tervrajzot is elloptak, a Quanta nem fizet, most az Apple-t zsarolják.