Szerző: Koi Tamás

2021. július 26. 09:13

Élen a Telekom és a Vodafone a speedtest-indexben

A Vodafone a DIGI-t megelőzve a leggyorsabb vezetékes netszolgáltató volt az idei második negyedévben, míg a Telekom megtartotta elsőségét a mobilos szegmensben - legalábbis a Speedtest.net összesített mérései szerint.

Közzétette második negyedéves internetes sebesség-statisztikáit az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net sebességmérő platform. A gyűjtemény több európai ország mellett a magyarországi helyzetképbe is betekintést ad - hazánkban a mérések tanúsága szerint a vezetékes szegmensben helycsere történt az élen a második negyedévben, míg a mobilszegmensben változatlanok a pozíciók.

A speedtest.net webes felületén, illetve az applikációkban elvégzett mérések alapján a Vodafone Magyarország 8,6%-kal, 148,78-ra növelte a több mérési tényezőből összeálló vezetékes sebességindexet (Speed Score) a második negyedévben, ezzel megelőzte a ranglista korábbi első helyezettjének számító Digi-t, mely 142,79-as átlaggal ért el második helyet, míg Magyar Telekom a dobogó harmadik helyén áll 129,03-as átlaggal. 

5gtesztcover

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A mérések alapján a Vodafone vezetékes internete adta továbbra is a legkonzisztensebb eredményeket, így a cég hálózatában elvégzett mérések 87,2 százaléka legalább 25 Mbps letöltési és 3 Mbps feltöltési sebességet rögzített. A Digi esetében ez az arány 84,3, míg a Telekomnál 79,8% lett.

Míg a fix területen - alighanem a lassabb xDSL-végpontoknak köszönhetően - a Magyar Telekom rendre a dobogó legalsó fokára állhatott fel, addig a mobilos méréseknél a piacvezető szolgáltató vitt el az első helyet. A szolgáltató ügyfelei által végzett mérések szerint a második negyedévben a sebességindex 52,29 lett a hálózat átlagsebessége, miközben a Telenor 45,47, a Vodafone pedig 35,84-os átlagot produkált. A közzétett statisztikák a Digi eredményeit itt nem tartalmazzák.

Általánosságban elmondható, hogy a magyar mobilhálózatok - legalábbis a speedtest.net tanúsága szerint - konzisztens sebességértékeket mutatnak, így a Telekomnál az elvégzett mérések 90,9%-a, a Vodafone-nál a 88,1%-a, míg a Telenornál a 87,5%-a mutatott legalább 5 Mbps-os le- és 1 Mbps-os feltöltési sebességet.

Magyarország egyébként a speedtest globális indexében továbbra is a középmezőnyben helyezkedik el a mobilhálózatokon mért sebességértékek alapján. Hazánkban júniusban 58,6 Mbps volt az átlagos mobilos letöltési sebesség, ezzel Magyarország Spanyolország és Albánia között, a 38. helyen található a globális indexben. 

A hazai vezetékes szegmens ezzel szemben 194,92 Mbps-os átlagával a lista 14. helyén végzett a hatodik hónapban.

A fentiekkel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a speedtest.net statisztikái az elvégzett mérések nagy száma ellenére nem tekinthetők reprezentatívnak, illetve a platformot üzemeltető Ookla nem adja ki sem az elvégzett tesztek számát, sem a mérések földrajzi helyzetét tartalmazó részadatokat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.