:

Szerző: Koi Tamás

2021. július 27. 13:09

Ki kell javítani a Google járat- és szálláskeresőjét

Két hónapot adott az Európai Bizottság és két nemzeti fogyasztóvédelmi szerv a Google-nek arra, hogy megfelelően tüntesse fel a hotel- és járatkeresési találatoknál feltüntetett árakat, a szervezetek emellett további jogkövető lépésekre is felszólították a keresőcéget.

Hétfőtől számítva két hónapja van arra az Alphabet kereső-üzletágának, a Google-nek arra, hogy az európai jogszabályoknak megfelelő módon megváltoztassa bizonyos, tematikus keresőtalálat-listázási gyakorlatát, emellett részletes tájékoztatót tegyen közzé a fogyasztók számára, mely tartalmazza, hogy a találatokat hogyan rangsorolja a cég, hogyan lehet megkülönböztetni azokat a találatokat, melyekért fizettek.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi szerve, illetve a holland Piacfelügyeleti és Fogyasztóvédelmi Hatóság, valamint a belga Gazdaságfelügyeleti Főigazgatóság által jegyzett levélben a repülőjáratok keresésénél megjelenő Google Flights, valamint a szálláskereső Google Hotels találati listája kapcsán szólították fel a szervezetek jogkövető magatartásra a céget.

google_flights

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fogyasztóvédelmi szervek álláspontjukban leszögezik, a Google keresője által feltüntetett szállásdíjaknak és repülőjegy-áraknak tartalmazniuk kell minden járulékot és adót, emellett az alapdíjakat (melyekből a különböző kedvezményeket érvényesítik a cégek) is egyértelműen tartalmazniuk kell a megjelenített ajánlatoknak.

A fentieken túl a Bizottság arra is felszólított a Google-t, hogy vizsgálja felül a Google Store működési feltételeit, mivel az előzetes vizsgálatok alapján úgy tűnt, az bizonyos kereskedők esetében a felek jogai jelentős egyenlőtlenségeket mutatnak.

A levélben szerepel továbbá az is, hogy a Google-nek a fogyasztóvédelmi hatóságok bejelentését követően a jelenleginél gyorsabban kell eltávolítania a jogsértő tartalmakat (találatokat) a keresőjéből.

Az ilyenkor szokásos ügymenet részeként a Google-nek a levél alapján önkéntes változtatási javaslatokat kell tennie, melyeket ha nem tart elégségesnek a fogyasztóvédelmi hatóság, további kötelezettségeket írhat elő, illetve szankcióval is élhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.