Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 30. 14:18

Versenyügyi vizsgálat várhat a Google-re Kínában

Egyelőre pontosan meg nem határozott alapokra építve versenyügyi vizsgálat elé nézhet Kínában a Google anyacége, az Alphabet. Az ügy apropóját valójában a kínai-amerikai kereskedelmi háború adhatja, Kína pedig európai példákból merítene ihletet a szankciókra.

HIRDETÉS

Újabb, ezúttal meglehetősen bizarr fordulatot vehet a kínai-amerikai gazdaságpolitikai háború. Lapértesülések szerint Kína arra készül, hogy a helyi versenyhatóságok elé citálja a Google-t, illetve annak anyacégét, az Alphabetet, amiért az amerikai multi vélelmezhetően visszaélt erőfölényével a mobilos operációs rendszerek piacán. A Huawei panaszbeadványát jelenleg is vizsgálja az illetékes szerv, a Kínai Népköztársaság Állami Tanácsának versenyjogi hivatala, a hivatalos vizsgálat indulásáról helyi források szerint októberben születhet döntés.

A hírügynökség úgy tudja, a potenciális vizsgálat arra (is) koncentrál majd, hogy a Google - illetve az Android operációs rendszer - piaci pozíciója révén milyen "hatalmas károkat" okozott a Huawei-nek és más kínai érdekeltségeknek, miután az amerikai multi az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának előírásai alapján megvonta a támogatást a vállalattól. Egyelőre ugyanakkor nem világos, hogy egy  esetleges vizsgálat pontosan milyen Google szolgáltatásokra fókuszál majd, tekintve, hogy az ázsiai országban a Google legtöbb kereskedelmi szolgáltatása blokkolva van.

googlechina

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Google támogatásának elvesztése bár kétségtelenül fájdalmas volt a Huawei számára, az amerikai cég éppúgy megitta a levét a korlátozó intézkedések bevezetésének, a legnagyobb kínai partner kiesésével ugyanis jelentős potenciális bevételtől esett el. A Huawei korábban egyébként már számszerűsítette az amerikai szankciók kapcsán kieső bevételeit, így a cég szerint csak 2019-ben mintegy 12 milliárd dollárnyi árbevételtől fosztották meg az USA által alkalmazott korlátozó intézkedések.

Kína számára a helyi versenyjogi szabályozási környezet drasztikus átalakítása után az új szabályrendszer egyfajta főpróbája lehet egy esetleges Google elleni vizsgálat, melyhez korábbi uniós esetekből is ihletet merít a kommunista vezetés. Ilyen lehet például a Google-ra kiszabott, mindeddig rekord mértékű, 4,3 milliárd eurós büntetés, melyet az Android operációs rendszer felhasználásához kötődő bizonyos szerződések, így elsősorban a Mobile Application Distribution Agreement, azaz MADA jogellenes feltételei miatt kapott a vállalat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 18:41

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.