Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 30. 14:18

Versenyügyi vizsgálat várhat a Google-re Kínában

Egyelőre pontosan meg nem határozott alapokra építve versenyügyi vizsgálat elé nézhet Kínában a Google anyacége, az Alphabet. Az ügy apropóját valójában a kínai-amerikai kereskedelmi háború adhatja, Kína pedig európai példákból merítene ihletet a szankciókra.

Újabb, ezúttal meglehetősen bizarr fordulatot vehet a kínai-amerikai gazdaságpolitikai háború. Lapértesülések szerint Kína arra készül, hogy a helyi versenyhatóságok elé citálja a Google-t, illetve annak anyacégét, az Alphabetet, amiért az amerikai multi vélelmezhetően visszaélt erőfölényével a mobilos operációs rendszerek piacán. A Huawei panaszbeadványát jelenleg is vizsgálja az illetékes szerv, a Kínai Népköztársaság Állami Tanácsának versenyjogi hivatala, a hivatalos vizsgálat indulásáról helyi források szerint októberben születhet döntés.

A hírügynökség úgy tudja, a potenciális vizsgálat arra (is) koncentrál majd, hogy a Google - illetve az Android operációs rendszer - piaci pozíciója révén milyen "hatalmas károkat" okozott a Huawei-nek és más kínai érdekeltségeknek, miután az amerikai multi az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának előírásai alapján megvonta a támogatást a vállalattól. Egyelőre ugyanakkor nem világos, hogy egy  esetleges vizsgálat pontosan milyen Google szolgáltatásokra fókuszál majd, tekintve, hogy az ázsiai országban a Google legtöbb kereskedelmi szolgáltatása blokkolva van.

googlechina

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Google támogatásának elvesztése bár kétségtelenül fájdalmas volt a Huawei számára, az amerikai cég éppúgy megitta a levét a korlátozó intézkedések bevezetésének, a legnagyobb kínai partner kiesésével ugyanis jelentős potenciális bevételtől esett el. A Huawei korábban egyébként már számszerűsítette az amerikai szankciók kapcsán kieső bevételeit, így a cég szerint csak 2019-ben mintegy 12 milliárd dollárnyi árbevételtől fosztották meg az USA által alkalmazott korlátozó intézkedések.

Kína számára a helyi versenyjogi szabályozási környezet drasztikus átalakítása után az új szabályrendszer egyfajta főpróbája lehet egy esetleges Google elleni vizsgálat, melyhez korábbi uniós esetekből is ihletet merít a kommunista vezetés. Ilyen lehet például a Google-ra kiszabott, mindeddig rekord mértékű, 4,3 milliárd eurós büntetés, melyet az Android operációs rendszer felhasználásához kötődő bizonyos szerződések, így elsősorban a Mobile Application Distribution Agreement, azaz MADA jogellenes feltételei miatt kapott a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.