Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 30. 14:18

Versenyügyi vizsgálat várhat a Google-re Kínában

Egyelőre pontosan meg nem határozott alapokra építve versenyügyi vizsgálat elé nézhet Kínában a Google anyacége, az Alphabet. Az ügy apropóját valójában a kínai-amerikai kereskedelmi háború adhatja, Kína pedig európai példákból merítene ihletet a szankciókra.

Újabb, ezúttal meglehetősen bizarr fordulatot vehet a kínai-amerikai gazdaságpolitikai háború. Lapértesülések szerint Kína arra készül, hogy a helyi versenyhatóságok elé citálja a Google-t, illetve annak anyacégét, az Alphabetet, amiért az amerikai multi vélelmezhetően visszaélt erőfölényével a mobilos operációs rendszerek piacán. A Huawei panaszbeadványát jelenleg is vizsgálja az illetékes szerv, a Kínai Népköztársaság Állami Tanácsának versenyjogi hivatala, a hivatalos vizsgálat indulásáról helyi források szerint októberben születhet döntés.

A hírügynökség úgy tudja, a potenciális vizsgálat arra (is) koncentrál majd, hogy a Google - illetve az Android operációs rendszer - piaci pozíciója révén milyen "hatalmas károkat" okozott a Huawei-nek és más kínai érdekeltségeknek, miután az amerikai multi az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának előírásai alapján megvonta a támogatást a vállalattól. Egyelőre ugyanakkor nem világos, hogy egy  esetleges vizsgálat pontosan milyen Google szolgáltatásokra fókuszál majd, tekintve, hogy az ázsiai országban a Google legtöbb kereskedelmi szolgáltatása blokkolva van.

googlechina

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Google támogatásának elvesztése bár kétségtelenül fájdalmas volt a Huawei számára, az amerikai cég éppúgy megitta a levét a korlátozó intézkedések bevezetésének, a legnagyobb kínai partner kiesésével ugyanis jelentős potenciális bevételtől esett el. A Huawei korábban egyébként már számszerűsítette az amerikai szankciók kapcsán kieső bevételeit, így a cég szerint csak 2019-ben mintegy 12 milliárd dollárnyi árbevételtől fosztották meg az USA által alkalmazott korlátozó intézkedések.

Kína számára a helyi versenyjogi szabályozási környezet drasztikus átalakítása után az új szabályrendszer egyfajta főpróbája lehet egy esetleges Google elleni vizsgálat, melyhez korábbi uniós esetekből is ihletet merít a kommunista vezetés. Ilyen lehet például a Google-ra kiszabott, mindeddig rekord mértékű, 4,3 milliárd eurós büntetés, melyet az Android operációs rendszer felhasználásához kötődő bizonyos szerződések, így elsősorban a Mobile Application Distribution Agreement, azaz MADA jogellenes feltételei miatt kapott a vállalat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról