Szerző: Koi Tamás

2021. június 22. 12:53

Újabb versenyjogi vizsgálat indul a Google ellen Európában

Újabb átfogó vizsgálat indult Európában a Google ellen, melyet eddig több alkalommal, összesen több mint nyolcmilliárd euróra büntetett az Európai Bizottság versenyjogi szerve.

Kedden hivatalos vizsgálatot indított az Európai Bizottság versenyjogi szerve az Alphabethez tartozó, bevételeit jelentős részben hirdetésekből szerző Google ellen. Az úgynevezett "ad tech" láncot elemző vizsgálat célja, hogy feltárja, a Google tevékenysége ütközik-e a nemzetközösség trösztellenes jogszabályaiba. 

A Bizottság álláspontja szerint a Google a display hirdetések piacán gyakorlatilag az összes szinten képviselteti magát, azaz hirdetési célból adatokat gyűjt (trackerek), hirdetési helyeket értékesít direktben, illetve hirdetésközvetítőként is működik egyben. A szervezet úgy véli, a Google megnehezítette a versenytárs hirdetési szolgáltatók helyzetét ebben az ellátási láncban azáltal, hogy az általa targetálási céllal gyűjtött adatokat nem osztotta meg más cégekkel.

google_ads

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Google tavaly mintegy 147 milliárd dollárnyi árbevételhez jutott a különböző termékein keresztül kínált hirdetések után, melynek nagyjából 16%-a, azaz mintegy 23,5 milliárd dollár származik a display hirdetési piacról. A cég egyes becslések szerint a globális online hirdetési piac 27%-a felett rendelkezik kontrollal, ennek nagyobb része a keresőhirdetésekből csapódik le és csak mintegy 10%-a a display hirdetési piacról.

Az ügyben külön vizsgálatokat indított korábban a francia és a brit versenyjogi hatóság is, előbbi egy 268 millió dollár értékű kötelezettségvállalással végződött június elején.

A Bizottság közleménye szerint az ügyet prioritással kezelik, ugyanakkor így is várhatóan hosszú évekig húzódó vizsgálati szakasz elé néznek a felek, melynek végén ha bebizonyosodik, hogy a Google trösztellenes magatartást folytatott, éves árbevételének maximum 10%-át elérő büntetésre számíthat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.