Szerző: Koi Tamás

2021. július 26. 12:50

Meglesz az ára a látszat 5G-építkezéseknek Európában

Immár sokadszor fejti ki az Ericsson az álláspontját az európai 5G-s fejlesztések tempójáról, illetve a más régiókhoz mérten lassúnak számító létesítések hatásáról.

Ismételten jelentős lemaradással riogatja Európát az egyik legnagyobb helyi telekommunikációs eszközgyártó, az Ericsson, mely július elején vázolta fel újságíróknak, hogy mi is a probléma az európai 5G-s fejlesztésekkel. A cég szerint a legtöbb európai szolgáltató az alsó sávtartományban kezdte meg az 5G-s építkezéseket, aminek később meglehet még az ára.

A több tucat európai partnerrel rendelkező cég szerint a konzisztens, nagy teljesítményt és lefedettséget nyújtó 5G-s hálózatokhoz az összes, 5G-s hálózatok építéséhez használható spektrum együttes bevonására szükség van, azon belül is elsősorban a C-sávra, mely az 5G-s hálózatok elsődleges vivőfrekvenciája - elsősorban a nagyvárosi környezetben.

5g_radio_ericsson
5g-s ericsson RAN-eszközök (fotó: hwsw)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Ericsson szerint azonban a sávok használatát lehetővé tevő spektrumaukciók több európai országban sem zajlottak le teljeskörűen, több európai és brit szolgáltató pedig a könnyebb utat választva a 4G-re használt spektrumot dinamikusan átcsoportosítva, DSS (Dynamic Spectrum Sharing) technológiával élesíti az új generációs hálózatokat, melyek így szinte semmilyen hozzáadott értéket nem képviselnek az előző generációhoz képest, illetve nem szolgálnak semmilyen komoly, az 5G által elérhetővé váló előnnyel (ultra magas sávszélesség és alacsony késleltetés).

Az operátorok számára a DSS alkalmazása ugyanakkor a kezdeti ügyféligényekhez mérten a legkevésbé fájdalmas megoldás, hiszen sokszor még csak a meglévő eszközök cseréjére, vagy újabb komponensek (pl. antennák) telepítésére sincs szükség, elég egyes vezérlőszoftvereket frissíteni vagy megvásárolni a technológiai licenceket a beszállítótól.

Bár az Ericsson szerint az európai 5G-s építkezések legnagyobb hátráltatója a lassú spektrumértékesítés, illetve ahogy a cég vezérigazgatója korábban forgalmazott, a túlszabályozott EU-s környezet, egyes régiós országok, illetve az azokban működő operátorok esetében a beszállítói környezettel kapcsolatos bizonytalanság is hátráltatja az építkezéseket.

Ez a bizonytalansági faktor az egyébként Európában sziklaszilárd lábakon álló Ericssonnak sem jön jól, hiszen az elhúzódó tenderek miatt a cég európai bevételtermelő képessége is lassulhat, nem véletlen, hogy a cég vezetői és szakértői számos fórumon igyekeznek felhívni a figyelmet a jelenségre, illetve annak potenciális kihatására más gazdasági ágazatokban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.