:

Szerző: Koi Tamás

2021. február 17. 13:39

Ismét beszólt az Ericsson vezére az európai szabályozási politikának

Az elmúlt hónapok eseményei során egyre határozottabban és kritikusabban foglal állást a svéd Ericsson vezérigazgatója az iparágat érintő problémákat illetően. Börje Ekholm ezúttal a távközlési szektor európai szabályozásáról ejtett néhány keresetlen szót egy interjúban.

Viszonylag ritkán tapasztalható egy skandináv cég menedzserei részéről bármilyen harsány kinyilatkoztatás, illetve markáns véleménynyilvánítás, az Ericsson első embere, Börje Ekholm ugyanakkor az elmúlt időszakban immár sokadszor fejti ki határozott véleményét a távközlési piacot érintő globális és lokális trendek kapcsán. A svéd multi vezérigazgatója most egyenesen diszfunkcionálisnak nevezte az európai távközlési piacot egy a Financial Times-nak adott interjújában

Ekholm szerint mindennek a gyökere az európai távközlési szabályozási rendszerben keresendő, melyet alapvetően a túlszabályozottság jellemez, illetve a politikusok lassú, tesze-tosza döntéshozatala. A vezető nem először kritizálta az uniós szakpolitikusok munkáját, így Ekholm korábban többször is igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a rádióspektrumok kiosztása Európában halad a leglassabban, ezzel azt eredményezve, hogy a kontinens a hangzatos politikai célok ellenére lemarad a versenyben Ázsiához és az Egyesült Államokhoz képest.

ekholm_3

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cégvezető szerint az európai távközlési infrastruktúra részben a fentieknek köszönhetően egyáltalán nem számít vonzó befektetési területnek, a befektetések elmaradása, illetve az ezzel járó lassú építkezés miatt pedig komoly árat fizethet Európa. 

Az Ericsson első embere korábban a svéd hírközlési hatóság kínai versenytársakat érintő diszkriminatív pályázati feltételei ellen is nyíltan felszólalt, sőt személyesen lobbizott az egyik svéd miniszternél annak érdekében, hogy a hírközlésszabályozó szerv megváltoztassa álláspontját. Ekholm szerint egyes nyugati államok diszkriminatív hozzáállása a távközlési piac fragmentálódásához, kétpólusúvá válásához vezethet, ez esetben pedig pusztán méretei miatt a kínai ökoszisztéma végeredményében gyorsabban fejlődhet, mint a nyugati.

A hálózatieszköz-gyártó számára ugyanakkor kiemelten fontos szempont, hogy a felszínen jó viszonyt ápoljon Kínával, mivel az Ericssont érintő, a nyugati intézkedésekre válaszul érkező esetleges kínai korlátozások óriási kárt okozhatnának a svéd vállalatnak, mely Kínában még kisebb projektek révén is jelentős árbevételt realizál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.