Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 2. 10:40

Villámgyors és hatalmas a Gigabyte új SSD-je

Szekvenciális átvitelben mindent visz a Gigabyte legújabb SSD-je, amely másodpercenként 28 gigabájtos tempóra képes.

HIRDETÉS

A 32 terabájtos tárkapacitást nyújtó Aorus Xtreme Gen4 AIC SSD tervezésekor egy jól bevált, régi módszert alkalmaztak a Gigabyte mérnökei. A sztenderd PCI Express formátumú bővítőkártya felületére összesen nyolc darab egyenként 4 terabájt kapacitású SSD-t helyeztek el, melyeken a Phison PS5018-E18 vezérlőchipje teljesít szolgálatot. A PCIe Gen4 szabványt is támogató kontrollereket RAID 0-ba konfigurálták, így az egyes meghajtók kapacitása és sebessége összeadódik.

A módszer hátránya, hogy az semmiféle redundanciát nem biztosít, sőt, amennyiben a nyolcból csak egyetlen meghajtó is meghibásodna, az borítékolhatóan teljes adatvesztést eredményezne. Mindezt figyelembe véve az SSD-t csak olyan felállásban célszerű alkalmazni, ahol nem jelent fontos szempontot az adatbiztonság.

aorus_ssd

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Közleménye szerint a Gigabyte kiemelt figyelmet fordított a megbízhatóságra, ami többek között a megfelelő hűtésben testesül meg. A NYÁK-ra szerelt egyes meghajtók 8,4 wattos átlagos fogyasztással rendelkeznek, ami összesen közel 70 wattos disszipációt jelent terhelés mellett. Ennek kezelését egy nagyobb alumínium bordával, tíz hőszenzorral, illetve két ventilátorral oldotta meg a Gigabyte. A légkavarók sebessége szoftveresen három fokozatban állítható.

A cég szerint a hűtésnek hála a throttling, vagyis a túlmelegedés elleni védelem semmilyen esetben nem aktiválódik az SSD-n. A belső mérések szerint ennek köszönhetően szekvenciális olvasásnál 28, írásnál pedig közel 27 GB/s-ra képes az Aorus Xtreme Gen4 AIC SSD. A meghajtó árát egyelőre nem árulta el a Gigabyte, a felépítést tekintve azonban vélhetően nettó 4000 dollár körüli, vagy akár azt meghaladó is lehet majd az árcédula.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 21:13

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.