Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 13. 10:34

Kínával viccelt a Gigabyte, félmilliárd dollárja bánta

Közel 25 százalékot zuhant a tajvani Gigabyte részvényárfolyama, miután a gyártó egy blogposztban kritizálta a kínai bérgyártást és annak minőségét.

Drágán megfizetett egy hét eleji blogbejegyzéséért a Gigabyte - derül ki a Bloomberg híréből. Az elsősorban alaplapokat, videókártyákat, illetve notebookokat készítő cég a kínai bérgyártást, illetve az azt igénybe vevő konkurenseket kritizálta weboldalán. A vállalat az "alacsony ár, alacsony minőség" mondattal minősítette egyes, meg nem nevezett konkurenseit, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy notebookjainak 90 százaléka Tajvanon készül. Mindez szinte azonnali felháborodást keltett a kínai közösségi médiában, amire a Kínai Kommunista Párt ifjúsági tagozata is felfigyelt. Vélhetően utóbbi közbenjárására a nagyobb, PC-s komponenseket forgalmazó kínai webáruházak azonnal eltávolították a Gigabyte termékeit kínálataikból.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A gyártók számára hatalmas piacnak számító Kína kiesése gyorsan rányomta bélyegét a vállalat részvényárfolyamára. A papírok értéke először 130 tajvani dollár (TWD) közeléből 104 dollárra esett, jelenleg pedig már csak 97 dollárt ér egyetlen Gigabyte részvény, amely közel 25 százalékos csökkenést jelent a bejegyzést előtti szinthez képest. Ezzel a tajvani vállalat értéke pár nap alatt több, mint fél milliárd amerikai dollárt zuhant, a Gigabyte és annak részvényeseinek kárára.

gigabfact

A komponensgyártó azóta eltávolította a bejegyzést, majd pedig nyilvánosan elnézést kért a kínost esetért. Magyarázatában a belső menedzsmentet tette felelősség a Gigabyte, amely megígérte, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordít a kommunikációra, amit többek között különféle tréningekkel igyekszik majd elérni. A gyártó egy saját üzemmel rendelkezik Tajvanon. A Taoyuan dél-nyugati részén elhelyezkedő Nanping egységben többféle termék összeállítását végzik, nagyrészt automatizált gyártósorokon. Ezzel párhuzamosan viszont Kínában is szép számmal készülnek Gigabyte termékek, habár jellemzően az olcsóbb árucikkek gördülnek le a Ningbóban található üzem gyártósorairól.

Kínában nem a Gigabyte az első, melynek termékeit bojkottálták. A közelmúltban többek között a Nike és az Adidas esett a kínai politika áldozatául, miután a cégek elítélték az országban élő muszlim ujgur kisebbséggel való bánásmódot. A tajvani Gigabyte történetéhez fontos adalék, hogy a szigetország és Kína között jelenleg kifejezetten feszült a helyzet. A kínai kormányzat évek óta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan nemzetközi mozgásterét, gazdasági nyomást alkalmaz azzal szemben, miközben rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közelében.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.