Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 13. 10:34

Kínával viccelt a Gigabyte, félmilliárd dollárja bánta

Közel 25 százalékot zuhant a tajvani Gigabyte részvényárfolyama, miután a gyártó egy blogposztban kritizálta a kínai bérgyártást és annak minőségét.

HIRDETÉS

Drágán megfizetett egy hét eleji blogbejegyzéséért a Gigabyte - derül ki a Bloomberg híréből. Az elsősorban alaplapokat, videókártyákat, illetve notebookokat készítő cég a kínai bérgyártást, illetve az azt igénybe vevő konkurenseket kritizálta weboldalán. A vállalat az "alacsony ár, alacsony minőség" mondattal minősítette egyes, meg nem nevezett konkurenseit, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy notebookjainak 90 százaléka Tajvanon készül. Mindez szinte azonnali felháborodást keltett a kínai közösségi médiában, amire a Kínai Kommunista Párt ifjúsági tagozata is felfigyelt. Vélhetően utóbbi közbenjárására a nagyobb, PC-s komponenseket forgalmazó kínai webáruházak azonnal eltávolították a Gigabyte termékeit kínálataikból.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A gyártók számára hatalmas piacnak számító Kína kiesése gyorsan rányomta bélyegét a vállalat részvényárfolyamára. A papírok értéke először 130 tajvani dollár (TWD) közeléből 104 dollárra esett, jelenleg pedig már csak 97 dollárt ér egyetlen Gigabyte részvény, amely közel 25 százalékos csökkenést jelent a bejegyzést előtti szinthez képest. Ezzel a tajvani vállalat értéke pár nap alatt több, mint fél milliárd amerikai dollárt zuhant, a Gigabyte és annak részvényeseinek kárára.

gigabfact

A komponensgyártó azóta eltávolította a bejegyzést, majd pedig nyilvánosan elnézést kért a kínost esetért. Magyarázatában a belső menedzsmentet tette felelősség a Gigabyte, amely megígérte, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordít a kommunikációra, amit többek között különféle tréningekkel igyekszik majd elérni. A gyártó egy saját üzemmel rendelkezik Tajvanon. A Taoyuan dél-nyugati részén elhelyezkedő Nanping egységben többféle termék összeállítását végzik, nagyrészt automatizált gyártósorokon. Ezzel párhuzamosan viszont Kínában is szép számmal készülnek Gigabyte termékek, habár jellemzően az olcsóbb árucikkek gördülnek le a Ningbóban található üzem gyártósorairól.

Kínában nem a Gigabyte az első, melynek termékeit bojkottálták. A közelmúltban többek között a Nike és az Adidas esett a kínai politika áldozatául, miután a cégek elítélték az országban élő muszlim ujgur kisebbséggel való bánásmódot. A tajvani Gigabyte történetéhez fontos adalék, hogy a szigetország és Kína között jelenleg kifejezetten feszült a helyzet. A kínai kormányzat évek óta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan nemzetközi mozgásterét, gazdasági nyomást alkalmaz azzal szemben, miközben rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közelében.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 12:41

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.