Szerző: Koi Tamás

2021. június 23. 09:39

Újabb mélyütést kapott a Huawei Svédországtól

Szinte minden jogorvoslati lehetőséget kihasznált mostanra a Huawei Technologies arra, hogy megvédje pozícióit a svéd piacon, mindhiába: a bíróság másodfokon is a cég ellen döntött a helyi hírközlésszabályozó szerv, a PTS ellen indított perben.

Gyakorlatilag vége a Huawei Technologies pályafutásának Svédországban, miután a stockholmi közigazgatási bíróság másodfokon is elutasította a Huawei Technologies fellebbezését abban a perben, melyet a helyi hírközlésszabályozó szerv, a PTS év eleji 5G-s aukciójának kiírási feltételei miatt indított a cég a szervezet ellen. A döntés tovább gyengíti a Huawei európai pozícióit, egyben fokozódó feszültséghez vezethet Kína és Svédország közt.

A svéd frekvenciaaukcióval kapcsolatos jogvitát a tavaly októberben közzétett kiírási dokumentáció azon pontja indította el, mely előírta a jelentkezőknek, hogy az újonnan épülő hálózatokhoz nem használhatják fel a kínai Huawei Technologies és ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, továbbá a nyerteseknek legkésőbb 2025. január 1-jéig minden, a kínai beszállítóktól származó eszközt el kell távolítaniuk a hálózatból.

dansjoblom
DAN SJÖBLOM, A PTS FŐIGAZGATÓJA

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A PTS kiírási dokumentációjában foglaltakat élesen bírálta a kínai fél, mely magas szintű diplomáciai nyilatkozatban közölte, a hatóság döntése - ha azt nem korrigálják - negatívan hathat svéd cégek kínai szereplésére is.

Nem véletlen, hogy a PTS kiírási dokumentációjának közzétételét követően az Ericsson azonnal sietett leszögezni, hogy nem híve a hasonló intézkedéseknek, a svéd gyártó 2020-ban ugyanis mindhárom nagy kínai mobilszolgáltatónál rész-tendergyőzelmet aratott az 5G-s hálózati megoldások beszerzésére és üzemeltetésére kiírt eljárásokon, ami óriási bevételforrást jelent az európai cégnek.

Később az is kiderült, hogy az ügy elrendezése érdekében Börje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója személyesen lobbizott a svéd illetékes miniszternél, felvetve annak eshetőségét is, hogy a vállalat kivonul Svédországból, ha a PTS nem változtat a kiírási feltételeken.

A Huawei a tegnapi ítélet kapcsán közölte, annak tartalmát tudomásul veszi és elfogadja. Hozzátették, a cég vizsgálja a további, lehetséges jogorvoslati lehetőségeket, illetve "konstruktív párbeszédet" kezdeményez az érintett felekkel a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggályok eloszlatása érdekében. A kínai gyártó emellett kiemelte, hogy a PTS az eljárás során egyetlen olyan bizonyítékot sem tudott a bíróságnak felmutatni, mely egyértelmű jelét adja annak, hogy a Huawei eszközeinek használata biztonsági kockázatot jelent.

a címlapról