Szerző: Koi Tamás

2021. június 23. 09:39

Újabb mélyütést kapott a Huawei Svédországtól

Szinte minden jogorvoslati lehetőséget kihasznált mostanra a Huawei Technologies arra, hogy megvédje pozícióit a svéd piacon, mindhiába: a bíróság másodfokon is a cég ellen döntött a helyi hírközlésszabályozó szerv, a PTS ellen indított perben.

Gyakorlatilag vége a Huawei Technologies pályafutásának Svédországban, miután a stockholmi közigazgatási bíróság másodfokon is elutasította a Huawei Technologies fellebbezését abban a perben, melyet a helyi hírközlésszabályozó szerv, a PTS év eleji 5G-s aukciójának kiírási feltételei miatt indított a cég a szervezet ellen. A döntés tovább gyengíti a Huawei európai pozícióit, egyben fokozódó feszültséghez vezethet Kína és Svédország közt.

A svéd frekvenciaaukcióval kapcsolatos jogvitát a tavaly októberben közzétett kiírási dokumentáció azon pontja indította el, mely előírta a jelentkezőknek, hogy az újonnan épülő hálózatokhoz nem használhatják fel a kínai Huawei Technologies és ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, továbbá a nyerteseknek legkésőbb 2025. január 1-jéig minden, a kínai beszállítóktól származó eszközt el kell távolítaniuk a hálózatból.

dansjoblom
DAN SJÖBLOM, A PTS FŐIGAZGATÓJA

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A PTS kiírási dokumentációjában foglaltakat élesen bírálta a kínai fél, mely magas szintű diplomáciai nyilatkozatban közölte, a hatóság döntése - ha azt nem korrigálják - negatívan hathat svéd cégek kínai szereplésére is.

Nem véletlen, hogy a PTS kiírási dokumentációjának közzétételét követően az Ericsson azonnal sietett leszögezni, hogy nem híve a hasonló intézkedéseknek, a svéd gyártó 2020-ban ugyanis mindhárom nagy kínai mobilszolgáltatónál rész-tendergyőzelmet aratott az 5G-s hálózati megoldások beszerzésére és üzemeltetésére kiírt eljárásokon, ami óriási bevételforrást jelent az európai cégnek.

Később az is kiderült, hogy az ügy elrendezése érdekében Börje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója személyesen lobbizott a svéd illetékes miniszternél, felvetve annak eshetőségét is, hogy a vállalat kivonul Svédországból, ha a PTS nem változtat a kiírási feltételeken.

A Huawei a tegnapi ítélet kapcsán közölte, annak tartalmát tudomásul veszi és elfogadja. Hozzátették, a cég vizsgálja a további, lehetséges jogorvoslati lehetőségeket, illetve "konstruktív párbeszédet" kezdeményez az érintett felekkel a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggályok eloszlatása érdekében. A kínai gyártó emellett kiemelte, hogy a PTS az eljárás során egyetlen olyan bizonyítékot sem tudott a bíróságnak felmutatni, mely egyértelmű jelét adja annak, hogy a Huawei eszközeinek használata biztonsági kockázatot jelent.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 23:42

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!