Szerző: Koi Tamás

2021. január 15. 11:56

Csatát vesztett Svédországban a Huawei

A svéd legfelsőbb közigazgatási bíróság elutasította a kínai Huawei Technologies fellebbezését, így az eredeti kiírási feltételeknek megfelelően megkezdődhet a skandináv országban a helyi hírközlési hatóság 5G-s frekvenciaértékesítési eljárása.

Elutasította a svéd legfelsőbb közigazgatási bíróság a Huawei Technologies fellebbezését, így az eredeti feltételek alapján, január 19-én kezdetét veheti a svéd hírközlésszabályozó szerv, a PTS 5G-s frekvenciaárverése. A hír nem csak a kínai cég számára kedvezőtlen, sőt, sokkal kellemetlenebb következményekkel járhat a svédországi székhelyű Ericssonra nézve, mely a Huawei egyik legnagyobb riválisa a mobilinfrastruktúra-megoldások szegmensében.

A svéd frekvenciaaukcióval kapcsolatos jogvitát a kiírási dokumentáció azon pontja indította el, mely előírta a jelentkezőknek, hogy az újonnan épülő hálózatokhoz nem használhatják fel a kínai Huawei Technologies és ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, továbbá a nyerteseknek legkésőbb 2025. január 1-jéig minden, a kínai beszállítóktól származó eszközt el kellett volna távolítaniuk a hálózatból.

dansjoblom
DAN SJÖBLOM, A PTS FŐIGAZGATÓJA

A PTS októberben nyilvánosságra hozott kiírási dokumentációjában foglaltakat élesen bírálta a kínai fél, mely magas szintű diplomáciai nyilatkozatban közölte, a hatóság döntése - ha azt nem korrigálják - negatívan hathat svéd cégek kínai szereplésére is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem véletlen, hogy a PTS kiírási dokumentációjának közzétételét követően az Ericsson azonnal sietett leszögezni, hogy nem híve a hasonló intézkedéseknek, a svéd gyártó 2020-ban ugyanis mindhárom nagy kínai mobilszolgáltatónál rész-tendergyőzelmet aratott az 5G-s hálózati megoldások beszerzésére és üzemeltetésére kiírt eljárásokon, ami óriási bevételforrást jelent az európai cégnek. Később az is kiderült, hogy az ügy elrendezése érdekében Börje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója személyesen lobbizott a svéd illetékes miniszternél, felvetve annak eshetőségét is, hogy a vállalat kivonul Svédországból, ha a PTS nem változtat a kiírási feltételeken.

Bár miután a Huawei jogi úton megtámadta a kiírási feltételeket a PTS az aukció kezdeti időpontját elhalasztotta, a fellebviteli eljárás lezárását követően az az eredeti formájában, január 19-én kezdetét veheti.

a címlapról