Szerző: Koi Tamás

2021. január 15. 11:56

Csatát vesztett Svédországban a Huawei

A svéd legfelsőbb közigazgatási bíróság elutasította a kínai Huawei Technologies fellebbezését, így az eredeti kiírási feltételeknek megfelelően megkezdődhet a skandináv országban a helyi hírközlési hatóság 5G-s frekvenciaértékesítési eljárása.

Elutasította a svéd legfelsőbb közigazgatási bíróság a Huawei Technologies fellebbezését, így az eredeti feltételek alapján, január 19-én kezdetét veheti a svéd hírközlésszabályozó szerv, a PTS 5G-s frekvenciaárverése. A hír nem csak a kínai cég számára kedvezőtlen, sőt, sokkal kellemetlenebb következményekkel járhat a svédországi székhelyű Ericssonra nézve, mely a Huawei egyik legnagyobb riválisa a mobilinfrastruktúra-megoldások szegmensében.

A svéd frekvenciaaukcióval kapcsolatos jogvitát a kiírási dokumentáció azon pontja indította el, mely előírta a jelentkezőknek, hogy az újonnan épülő hálózatokhoz nem használhatják fel a kínai Huawei Technologies és ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, továbbá a nyerteseknek legkésőbb 2025. január 1-jéig minden, a kínai beszállítóktól származó eszközt el kellett volna távolítaniuk a hálózatból.

dansjoblom
DAN SJÖBLOM, A PTS FŐIGAZGATÓJA

A PTS októberben nyilvánosságra hozott kiírási dokumentációjában foglaltakat élesen bírálta a kínai fél, mely magas szintű diplomáciai nyilatkozatban közölte, a hatóság döntése - ha azt nem korrigálják - negatívan hathat svéd cégek kínai szereplésére is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Nem véletlen, hogy a PTS kiírási dokumentációjának közzétételét követően az Ericsson azonnal sietett leszögezni, hogy nem híve a hasonló intézkedéseknek, a svéd gyártó 2020-ban ugyanis mindhárom nagy kínai mobilszolgáltatónál rész-tendergyőzelmet aratott az 5G-s hálózati megoldások beszerzésére és üzemeltetésére kiírt eljárásokon, ami óriási bevételforrást jelent az európai cégnek. Később az is kiderült, hogy az ügy elrendezése érdekében Börje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója személyesen lobbizott a svéd illetékes miniszternél, felvetve annak eshetőségét is, hogy a vállalat kivonul Svédországból, ha a PTS nem változtat a kiírási feltételeken.

Bár miután a Huawei jogi úton megtámadta a kiírási feltételeket a PTS az aukció kezdeti időpontját elhalasztotta, a fellebviteli eljárás lezárását követően az az eredeti formájában, január 19-én kezdetét veheti.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.