Szerző: Koi Tamás

2021. június 17. 10:34

Felpörgött az év elején a digitális pénzforgalom

A tavaly év vége, illetve az idei év eleje fontos mérföldkőnek számított a digitális pénzforgalomban, hiszen év elejétől az online kasszákat üzemeltetők számára kötelezővé vált a digitális fizetési lehetőség biztosítása.

2021 első negyedévében jelentősen növekedett az elektronikus fizetési lehetőségek száma, állapítható meg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzforgalmi adatai alapján. Míg 2020 decemberében megközelítőleg 123 ezer fizikai és 24 ezer internetes elfogadóhely tartozott a hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatához, addig az előbbiek száma csaknem 140 ezerre, míg az internetes elfogadóhelyeké közel 26 ezerre növekedett 2021 márciusára, ami három hónap alatt igen jelentős, 13,5 százalékos emelkedés.

Az idei első negyedév végére összesen 212 950 POS-terminál üzemelt az elfogadóhelyeken, ami negyedéves szinten mintegy tízezres növekedésnek felel meg.

pos_erinteses_fizetes

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az MNB szerint az üzemben lévő készülékek elfogadóhelyek számától kisebb növekedését az magyarázhatja, hogy a pandémia hatására ideiglenesen bezárásra kerültek olyan egységek, ahol egyszerre több – akár 10-es nagyságrendű – terminál is van, így ezek átmeneti jelleggel kikerültek a bemutatott adatkörből, a Kereskedelmi törvény előírása pedig jellemzően a kisebb kereskedőket érinti, akik rendszerint egy-egy terminált vesznek csak igénybe.

2020 negyedik negyedévével összehasonlítva 2021 első negyedévében a vásárlási és készpénzfelvételi forgalom is enyhén csökkent, az OTP Csoport által kiadott közlemény szerint ez ugyanakkor természetes, hiszen a karácsonyi időszakot mindig egy visszafogottabb negyedév követi az év elején. Ugyanakkor, míg a készpénzfelvételi forgalom 13,8 százalékkal csökkent, a vásárlások forgalma kevesebb mint 10 százalékkal esett vissza.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal – bel- és külföldön összesen – 2 202 milliárd forintos forgalmat generáltak a vásárlók az idei első negyedévben, mialatt ugyanezen kártyákkal csupán 1 855 milliárd forintot vettek fel használóik kézpénzben, tehát 2021 első negyedévében a kártyás vásárlások jócskán meghaladták a készpénzfelvételi forgalmat.

2021 első negyedévének legnagyobb nyertese mégis az internetes vásárlás, mivel ezen a téren alig csökkent a kártyás fizetési forgalom 2020 karácsonyi időszakához képest, és 2020 azonos időszakával, a tavalyi első negyedévvel összehasonlítva majdnem 80 milliárd forinttal nőtt.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.