Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 10. 11:12

Hatalmas mennyiségű hibás memóriát szállított le a Hynix

Tetemes mennyiségű hibás memória került ki az SK Hynix egyik (vagy több) üzeméből. Meg nem erősített információk szerint az érintett chipek összértéke az 1,7 milliárd dollárt is elérheti.

HIRDETÉS

A dél-koreai Yonhap News szerint az SK Hynix problémája nem kevesebb, mint 240 000 wafer érint, amely pénzben átszámítva nagyjából 1,7 milliárd dolláros kárt jelentene. Bár a chipgyártó azt megerősítette, hogy valóban kerültek ki hibás lapkák a gyárból, azt már kategorikusan cáfolja, hogy ilyen hatalmas mennyiséget érintene a termelési probléma. Az SK Hynix egyelőre nem hozta nyilvánosságra, pontosan mekkora a hibás volumen, mindössze annyit közölt, hogy vizsgálják az ügyet. A cég továbbá elmondta, hogy rossz hír keltés és félretájékoztatás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes(ek) ellen.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A 240 000 waferes mennyiség hatalmasnak tűnik, ez a szám ugyanis már meghaladja a cég egyetlen üzemének havi gyártókapacitását. A hiba okának ismerete nélkül nem zárható ki, hogy több üzem is érintett lehet, például valamilyen hibás alapanyag (pl. vegyszer) okán. Reálisan nézve ugyanakkor kevés az esély arra, hogy egy ilyen kapitális probléma több, a félvezetőgyártásra jellemző szigorú minőség-ellenőrzésen észrevétlenül átcsúszhatott.

skh

Az SK Hynix egyelőre annyit közölt, hogy a probléma néhány vásárlópartnert érint, amelyekkel most közösen vizsgálják az esetet. A vállalat szóvivője hozzátette, hogy bár egyelőre korai lenne a hibás chipek mennyiségéről beszélni, elvárásaik szerint az érték a minőség-ellenőrzés hibahatárán belül van, amely távol áll a Yonhap News által megszellőztetett hatalmas értéktől. Az állítólagos 240 000 waferes volumen érezhető hatással lenne a piacra, amely hónapok óta chiphiánnyal küzd. A DigiTimes az SK Hynix mostani problémájától függetlenül 25 százalékos áremelkedésről beszélt a memóriapiac kapcsán mindössze két héttel ezelőtt.

Az utóbbi hetekben leginkább különféle áramszünetek veszélyeztették a chipgyártást. Egy váratlan kimaradás sok millió dollár értékű chipet tett tönkre a TSMC dél-tajvani Fab 14B gyárában. Pár évvel korábban ugyancsak a TSMC-t érintette egy viszonylag ritka probléma, amelyhez hasonló akár az SK Hynix-szel is megtörténhetett. A tajvani bérgyártó egyik üzemébe selejtes vegyszert került, amely nagyon fájdalmasan érintette a termelést. A rossz minőségű kemikália miatt végül tízezer számra kellett részben megmunkált wafereket kidobni, ami amerikai dollárban számolva nagyjából 500 milliós veszteséget jelentett a TSMC-nek.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 04:59

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.