Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 7. 12:02

Leállt az egyik nagy tajvani chipösszeszerelő

Hétvégére leállt a King Yuan Electronics (KYEC) chipösszeszerelő és -tesztelő üzem, miután több fertőzött alkalmazottat találtak.

Kénytelen volt ideiglenesen bezárni két tajvani üzemét a legnagyobb tíz szerződéses chipösszeszerelő és -tesztelő (OSAT) közé tartozó King Yuan Electronics. A hétvégi zárlatra azért volt szükség, mert a megelőző napokban több tucat gyármunkás COVID-19 tesztje is pozitív lett. A vállalat vezetése végül úgy döntött, hogy komplett takarítást és fertőtlenítést végeztet, részben ezzel akadályozva meg a vírus további terjedését. A King Yuan Electronics becslése szerint az ideiglenes zárás 4-6 százalékkal csökkenti a júniusi forgalmát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A chipösszeszerelő és -tesztelő üzem kényszerű leállása az ügyfelek számára is rossz hír, amelyek listáján olyan nevek szerepelnek, mint az Intel vagy épp a Samsung. A KYEC rendkívül széles termék- és szolgáltatáspalettával rendelkezik, a különféle processzorok összeállítása mellett többek között képszenzorok, képernyőpanel-meghajtóchipek, valamint RF és MEMS egységek összeállításával és/vagy tesztelésével is foglalkozik a vállalat. Az 1987-ben alapított King Yuan idei első negyedéves forgalma 267 millió dollár volt.

kyec

Tajvanon közel három két hete jelent meg a világjárvány újabb hulláma, amely a fővárost, vagyis Tajpejt és környékét ostromolja. Emiatt a régióban a második legmagasabb szintű riasztás van érvényben május közepe óta. A helyzetre reagálva tucatnyi techcég rendelt el kötelező otthoni munkavégzést. A listán többek között olyan vállalatok szerepelnek, mint az Asus, az Acer, a MediaTek, a Quanta Computer, vagy épp a Lite-On. A tajvani székhelyű bérgyártó, a Foxconn egy tízpontos vészhelyzeti intézkedéscsomagot vezetett be, melynek értelmében legfeljebb négyfősek lehetne a munka (pl. egy javítás vagy karbantartás) miatti gyülekezések, a megbeszélésekhez pedig kizárólag videókonferenciát használhatnak a dolgozók.

A világ legnagyobb félvezetős bérgyártójának számító TSMC kisebb csoportokra osztotta dolgozóit, így csökkentve a fertőzés esélyét, továbbá minden nem létfontosságú eseményt törölt és elhalasztott. Ennek ellenére május végén két fertőzött gyármunkást talált a vállalat. A különféle chipek és félvezetők ellátása hónapok óta rendkívül szűkös, a járvány miatt esetlegesen tovább mélyülő hiány pedig újabb áremelkedésekhez vezetne a világpiacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról