Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 25. 14:05

25 százalékos memória áremelkedés a láthatáron

A néhány hete prognosztizáltnak megfelelően, negyedével ugorhat meg a különféle memóriamodulok ára a harmadik negyedévben.

HIRDETÉS

Átlagosan nagyjából 25 százalékos áremelkedésre lehet számítani a memóriamodulok piacán - közli a DigiTimes. A jellemzően jól értesült tajvani hírmagazin szerint a tetemes növekedés a chipek iránti hónapok óta tartó kiugró igénynek, illetve a DDR5-ös átállásnak egyaránt köszönhető. Utóbbi miatt a gyártók nem tudják kellő mértékben növelni a DDR4-es chipek termelési volumenét, az üzemek egy részét ugyanis már a DDR5-ös lapkák termelésre állították át.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A vártnál magasabb áremelkedés mögött részben az OEM-ek agresszív stratégiája áll, mellyel versenyfutásban igyekeznek kiszolgálni az elmúlt hónapokban kilőtt vásárlói igényeket. Ahogy korábban a HWSW megírta, ritkán látott mértékben, 55,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben leszállított PC-k darabszáma, a notebookokra szűkítve pedig 80 százalékos az ugrás. A növekedést a gyártók nehezen tudják kiszolgálni, amely természetesen az egyes beszállítókra, illetve az azokkal kötött megállapodásokra is hatással van.

wafer

A szokatlanul magas keresletet egy szezonális hatás tovább erősíti, az ODM-ek ugyanis jellemzően a második negyedévben, azaz épp most növelik a különféle PC-k (elsősorban notebookok) gyártási volumenét, amely önmagában 8 százalékos gyarapodást eredményez. A memóriagyártók viszonylag kényelmes helyzetben vannak. Az oligopol piaci szerkezet miatt a szereplők az agresszív verseny helyett inkább a mindegyikőjük számára előnyösebb, békés szimbiózist preferálják nyereségük maximalizálásához.

A NAND sem ússza meg

A memóriamodulok, illetve a PC-khez és sok más egyéb, szórakoztatóelektronikai termékhez nélkülözhetetlen DRAM mellett a NAND-flash chipek ára is megindult felfele. Az év eleje óta átlagosan 10 százalékot emelkedett a komponensek ára, amin csak tovább ront a Chia Coin nevű kriptodeviza bányászata, amely GPU helyett a háttértárra, így például az SSD-re alapoz.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 05:06

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.