Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 25. 14:05

25 százalékos memória áremelkedés a láthatáron

A néhány hete prognosztizáltnak megfelelően, negyedével ugorhat meg a különféle memóriamodulok ára a harmadik negyedévben.

Átlagosan nagyjából 25 százalékos áremelkedésre lehet számítani a memóriamodulok piacán - közli a DigiTimes. A jellemzően jól értesült tajvani hírmagazin szerint a tetemes növekedés a chipek iránti hónapok óta tartó kiugró igénynek, illetve a DDR5-ös átállásnak egyaránt köszönhető. Utóbbi miatt a gyártók nem tudják kellő mértékben növelni a DDR4-es chipek termelési volumenét, az üzemek egy részét ugyanis már a DDR5-ös lapkák termelésre állították át.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A vártnál magasabb áremelkedés mögött részben az OEM-ek agresszív stratégiája áll, mellyel versenyfutásban igyekeznek kiszolgálni az elmúlt hónapokban kilőtt vásárlói igényeket. Ahogy korábban a HWSW megírta, ritkán látott mértékben, 55,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben leszállított PC-k darabszáma, a notebookokra szűkítve pedig 80 százalékos az ugrás. A növekedést a gyártók nehezen tudják kiszolgálni, amely természetesen az egyes beszállítókra, illetve az azokkal kötött megállapodásokra is hatással van.

wafer

A szokatlanul magas keresletet egy szezonális hatás tovább erősíti, az ODM-ek ugyanis jellemzően a második negyedévben, azaz épp most növelik a különféle PC-k (elsősorban notebookok) gyártási volumenét, amely önmagában 8 százalékos gyarapodást eredményez. A memóriagyártók viszonylag kényelmes helyzetben vannak. Az oligopol piaci szerkezet miatt a szereplők az agresszív verseny helyett inkább a mindegyikőjük számára előnyösebb, békés szimbiózist preferálják nyereségük maximalizálásához.

A NAND sem ússza meg

A memóriamodulok, illetve a PC-khez és sok más egyéb, szórakoztatóelektronikai termékhez nélkülözhetetlen DRAM mellett a NAND-flash chipek ára is megindult felfele. Az év eleje óta átlagosan 10 százalékot emelkedett a komponensek ára, amin csak tovább ront a Chia Coin nevű kriptodeviza bányászata, amely GPU helyett a háttértárra, így például az SSD-re alapoz.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról