Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 7. 13:22

Kínos bakiba futott az Alienware

Az eredeti specifikációnál számottevően gyengébb GeForce RTX 3070 GPU-val szállította le az Alienware m15 notebookok egy szériáját a márka.

HIRDETÉS

A vásárlók által észlelt probléma a felsőkategóriás GeForce GPU végrehajtó érinti, melyekből az Nvidia által hivatalosan megszabott értéknél 10 százaléknál kevesebb az aktív egység. A chiptervező 5120 CUDA-maggal kínálja a GeForce RTX 3070 mobil verzióját, amelyből az érintett Alienware m15-ös notebookokban csak 4608 darab érhető el.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A gyengébb grafikus processzor legnagyobb problémája, hogy arra sehol nem utal a specifikációkban az Alienware. Az OEM-ek továbbá inkább a GPU maximális órajelének (turbójának) néhány százalékos finomhangolásával szokták testre szabni a mobil GPU-kat. Ezzel szemben a végrehajtóegységeken végzett 10 százalékos csonkítás egy lényegesen nagyobb, a vásárlók szempontjából fájdalmasabb lépés, amelyre ráadásul csak a 2000 dollár körüli notebook beszerzése után derülhet fény.

alienw_m15

Az Alienware márkát birtokló Dell első körben azt állította, nincs szó hibáról, hisz az Nvidia lehetőséget ad az OEM-eknek az alapkonfigurációtól való eltéréshez. A Jarrod's Tech által idézett magyarázat szerint erre azért van mód, hogy a gyártók specifikusan az egyes konfigurációik sajátosságaihoz szabhassák a disszipáció szempontjából jellemzően legnagyobb súlyt jelentő diszkrét GPU-t. A Dell állítja, a vitatott konfigurációt a legnagyobb és legpontosabb alapossággal szabták meg a mérnökei. A gyártó továbbá hozzátette, hogy amennyiben lehetőséget látnak rá, egy jövőbeni frissítéssel elérhetővé teszik a maradék 512 darab CUDA-magot is.

Nem sokkal a Dell reakciója utána az Alienware is megkezdte a tűzoltást. A márka szerint a problémát a GPU-hoz tartozó vBIOS félrekonfigurálása okozta, vagyis az anyacég Dell állításával szemben az Alienware elismerte, hogy emberi mulasztásról van szó. Az ígéret szerint a fejlesztőcsapat már dolgozik a hiba javításán, amelyre jelen állás szerint 1-2 héten belül számíthatnak az érintett m15-ös notebookkal rendelkező vásárlók.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 04:43

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.