:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 7. 13:22

Kínos bakiba futott az Alienware

Az eredeti specifikációnál számottevően gyengébb GeForce RTX 3070 GPU-val szállította le az Alienware m15 notebookok egy szériáját a márka.

A vásárlók által észlelt probléma a felsőkategóriás GeForce GPU végrehajtó érinti, melyekből az Nvidia által hivatalosan megszabott értéknél 10 százaléknál kevesebb az aktív egység. A chiptervező 5120 CUDA-maggal kínálja a GeForce RTX 3070 mobil verzióját, amelyből az érintett Alienware m15-ös notebookokban csak 4608 darab érhető el.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyengébb grafikus processzor legnagyobb problémája, hogy arra sehol nem utal a specifikációkban az Alienware. Az OEM-ek továbbá inkább a GPU maximális órajelének (turbójának) néhány százalékos finomhangolásával szokták testre szabni a mobil GPU-kat. Ezzel szemben a végrehajtóegységeken végzett 10 százalékos csonkítás egy lényegesen nagyobb, a vásárlók szempontjából fájdalmasabb lépés, amelyre ráadásul csak a 2000 dollár körüli notebook beszerzése után derülhet fény.

alienw_m15

Az Alienware márkát birtokló Dell első körben azt állította, nincs szó hibáról, hisz az Nvidia lehetőséget ad az OEM-eknek az alapkonfigurációtól való eltéréshez. A Jarrod's Tech által idézett magyarázat szerint erre azért van mód, hogy a gyártók specifikusan az egyes konfigurációik sajátosságaihoz szabhassák a disszipáció szempontjából jellemzően legnagyobb súlyt jelentő diszkrét GPU-t. A Dell állítja, a vitatott konfigurációt a legnagyobb és legpontosabb alapossággal szabták meg a mérnökei. A gyártó továbbá hozzátette, hogy amennyiben lehetőséget látnak rá, egy jövőbeni frissítéssel elérhetővé teszik a maradék 512 darab CUDA-magot is.

Nem sokkal a Dell reakciója utána az Alienware is megkezdte a tűzoltást. A márka szerint a problémát a GPU-hoz tartozó vBIOS félrekonfigurálása okozta, vagyis az anyacég Dell állításával szemben az Alienware elismerte, hogy emberi mulasztásról van szó. Az ígéret szerint a fejlesztőcsapat már dolgozik a hiba javításán, amelyre jelen állás szerint 1-2 héten belül számíthatnak az érintett m15-ös notebookkal rendelkező vásárlók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.