Szerző: Koi Tamás

2021. május 26. 13:05

Azure Stack Hub költözik a T-Systems adatközpontjába

Azure Stack Hub-ot hoz létre saját adatközpontjában a T-Systems, ezzel a cég hazánkban elsőként kínál olyan hibrid felhő szolgáltatást, melynél az adatok az országhatáron belül maradhatnak.

A T-Systems budapesti adatközpontjában 2021 májusától hozzáférhető Azure Stack Hub azon intézményi és vállalati ügyfelek számára is lehetővé teszi a felhőmegoldások igénybevételét, akiket eddig jogszabályi előírás akadályozott a publikus felhő használatában. A fejlett infrastruktúra kiépítése a rendszerintegrátor szerint újabb lökést adhat a pandémia miatt amúgy is felgyorsult hazai felhő-konjunktúrának.

A hibrid felhőnek a jogi előírások teljesítésén túl technológiai és üzleti előnyei is vannak. Minimális beruházási költséggel teszi lehetővé a helyi adatközpontok korszerűsítését, az IT-kapacitás bővítését, ráadásul nem beruházásként, hanem működési költségek terhére. Emellett – mivel az adatok fizikailag elérhető közelségben maradnak -, gyors válaszadást és magas rendelkezésre állású elérést biztosít. A szükséges adattárolási kapacitás az igények függvényében bővíthető vagy szűkíthető, és az adatközpont kiberbiztonsági szempontból is kiemelkedő szintű védelmet nyújtja.

tsm_adatkozpont

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A pandémia – amelyben rövid idő alatt, észszerű költségekkel kellett új kapacitásokat kiépíteni és üzemeltetni a home office/home school illetve az e-kereskedelmi és az e-kommunikációs igények hirtelen bővülése miatt – a vállalat tapasztalatai szerint tovább növelte a felhő iránti igényt, olyan felhasználókat is bevonzva, mint a pénzintézeti szektor intézményei, amelyek az általuk kezelt adatok természete miatt eddig nehezebben szánták rá magukat a váltásra.

A magyar felhő-piac a járvány időszakában évi 20 százalék feletti ütemben és a jövőben is várhatóan évi 15 százalékkal bővül. A felhő-alapú IT szolgáltatások használata a teljes vállalati és intézményi szegmensben közel 30 százalékra tehető, ami mintegy 72 ezer szervezetet jelent. A T-Systems Azure Stack Hub benépesülése máris megkezdődött, főleg az ipari szegmens és a pénzintézeti szektor vállalataival - árulta el konkrét cégek megnevezése nélkül a szolgáltató egy mai háttérbeszélgetésen.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a szolgáltatás bevezetési, tervezési fázisa során egyértelmű előnyökkel szolgált a Microsoft Azure platform a konkurenciával összehasonlítva, mára azonban kiegyenlítettebbé vált a mezőny, így a "hazai terepen" üzemeltetett hibrid felhő szolgáltatás belátható időn belül multiplatformos környezetté válhat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról