Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 7. 15:09

Váratlanul felmondta a T-Systems-szel kötött szerződéseit a Microsoft

Megszünteti korábbi szerződéses együttműködését a Microsoft a T-Systems-szel, így a 4iG által felvásárolni szándékozott cég a jövőben nem értékesíthet Microsoft-licenceket.

Megszüntette, illetve nem hosszabbította meg lejáró, licenc-értékesítésre vonatkozó szerződéseit a T-System-szel a Microsoft, így a 4iG által felvásárolni szándékozott cég a jövőben nem értékesítheti a szoftvercég termékeit - értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, hogy a két cég közt korábban létrejött négy szerződés szűnik meg, ebből egy azért, mert a "felülvizsgálatot" követően nem hosszabbította meg a Microsoft, hármat pedig 30 napos felmondási határidővel, indoklás nélkül felbontott a szoftvercég. 

Egyelőre nem világos, hogy a döntésnek köze lehet-e ahhoz, hogy a kormányközeli üzleti körökhöz tartozó 4iG július 9-én bejelentette, előzetes megállapodást írt alá a T-Systems Magyarország felvásárlásáról. Az ügylet a társaság kis- és középvállalati üzletágát nem érinti, azt az értékesítés előtt leválasztják az anyacégről. Iparági bennfentesek szerint ha a tranzakció bejelentését követően született meg a döntés a Microsoftnál a szerződések felbontásáról, az illetékesek "rendkívül gyorsan" dolgozhattak, tekintve, hogy egy ilyen horderejű üzleti döntés meghozatala nem Budapesten, hanem a cég redmondi központjában történik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A T-Systems - illetve új tulajdonosa, a 4iG - számára a Microsoft szerződésbontása kifejezetten fájó pofon, tekintve, hogy ezt követően a cég elméletileg semmilyen, Microsoft licencek beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásban nem állhat versenyhez, illetve ha versenyhez is áll, lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel, mint korábban. 

A szerződések felbontására vonatkozó döntés ráadásul egy a Microsoft és a magyar kormány viszonyát tekintve eleve meglehetősen feszült helyzetben született: Emlékezetes, hogy az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött peren kívüli megállapodás részeként a Microsoft Magyarország 8,7 millió dollárt, azaz mintegy 2,5 milliárd forintot fizet ki a 2013-tól 2015-ig tartó időszak kormányzati beszerzései során feltárt korrupciós ügyletek kapcsán, emellett az anyacégnek további 16,7 millió dollárt, azaz körülbelül 4,8 milliárd forintot kell kifizetnie a Tőzsdefelügyeletnek - ez az érintett korrupciós üzletek értéke kamatokkal számolva.

A legnagyobb partner volt itthon

A Microsoft döntésére reagált a T-Systems Magyarország is. Ebben a cég leírta, hogy augusztus elsején jutott el a döntés a felsővezetéshez a szerződések felbontásával kapcsolatosan, illetve a T-Systems és a Magyar Telekom már megkezdte a jogosultságok és partneris kapcsolatok átszervezését a Magyar Telekomba.
Amint a cég kiemeli, a T-Systems Magyarország az elmúlt tíz évben a Microsoft legnagyobb hazai partnere volt, legutóbb pedig éppen idén júniusban vehette át a szoftvercégtől az "Év partnere" díjat a 2019-as üzleti év eredményei alapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról