Szerző: Koi Tamás

2021. május 20. 14:09

A Svéd Legfelsőbb Bíróság kezében az Ericsson kínai sorsa

Néhány héten belül határozhat a Svéd Legfelsőbb Bíróság a Huawei keresete kapcsán, mely a helyi hírközlési hatóság azon döntését támadta, amely alapján az 5G-s aukció kiírási feltételeivel a kínai céget gyakorlatilag kiírták az ország hálózataiból.

Rövidesen határozatot hozhat a Svéd Legfelsőbb Bíróság (Högsta Domstolen, azaz HD) abban a peres ügyben, melyet a Huawei kezdeményezett a hírközlési ügyekben illetékes svéd hírközlésszabályozó szerv, a PTS frekvenciaértékesítési eljárásának kiírási feltételeivel kapcsolatban. A HD ítélete a várakozások szerint döntő szerepet játszhat majd abban, hogy a helyi technológiai ipar egyik legnagyobb szereplője, az Ericsson milyen részt vállalhat majd a kínai hálózatépítésekben.

Az ominózus aukció meghirdetése komoly port kavart tavaly októberben a skandináv országban. Az eljárás kiírási feltételeinek meghirdetésekor kivételesen nem az operátorok tiltakoztak, hanem a kínai eszközbeszállítók, melyeket az aukció lehetetlen helyzetbe hozott azzal, hogy előírta, a nyertesek nem vásárolhatnak infrastruktúra-elemeket a kínai beszállítóktól, így elsősorban a Huaweitől és a ZTE-től.

huawei_magnifying_glass

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A PTS aukciójának kiírási feltételeinek megjelenését októberben kisebb diplomáciai botrány kísérte, melynek során a kínai vezetés igyekezett leszögezni, hogy ha a hatóság nem változtat álláspontján, annak komoly következményei lehetnek. Az azóta eltelt időben a Huawei megpróbálta jogi eszközökkel elérni, hogy az aukció kiírási feltételeit megváltoztassák, eközben a versenytárs, a Kínában komoly érdekeltségekkel rendelkező Ericsson is igyekezett a szabad beszállítóválasztás mellett lobbizni.

Mindhiába, a Huawei keresetét és fellebbezését elutasították, az Ercisson első embere, Börje Ekholm pedig hiába próbált hatni az illetékes svéd miniszterre, a PTS az uniós szabályrendszer alapján szuverén döntéshozatali státusszal rendelkezik, így az aukció eredeti kiírási feltételein nem változtatott.

A kínaiak számára az utolsó jogorvoslati lehetőség a helyi legfelsőbb bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelem volt, ám ha itt sem vesz fordulatot az ügy, az minden várakozás szerint oda vezethet, hogy Kína végül beváltja fenyegetését, és bezárja kapuit az Ericsson előtt, melynek árbevételét ma már mintegy 10%-ban az ázsiai ország adja.

a címlapról