Szerző: Koi Tamás

2021. május 11. 09:59

Az indiai COVID-krízis miatt fájhat az Apple feje

A rendkívüli egészségügyi krízis miatt jelentősen csökkentette termelését a Foxconn indiai gyáregysége, jóllehet ez egyelőre csak a belső piacon éreztetheti majd a hatását.

Jelentősen, jelenleg nagyjából 50%-kal csökkentett kapacitással működik a Foxconn tavaly nyáron beindított indiai gyáregysége az ázsiai országban mostanra rendkívül súlyossá vált újabb COVID-19 járványhullámnak köszönhetően - írja forrásaira hivatkozva a Reuters. Az országban tomboló járvány miatt a hatóságok teljes zárlatot hirdettek hétfőtől Tamilnádú államban, ahol a fertőzöttségi és halálozási ráta különösen aggasztó, gyakorlatilag kezelhetetlen mértéket öltött.

Az államban leállt a tömegközlekedés és bezártak az üzletek, a korlátozó intézkedések pedig legalább május végéig tartanak majd a tervek szerint, ami értelemszerűen érinti a helyi iparági szereplőket, így egyebek mellett a Foxconnt is.

A gyártócég chennai üzemébe hétfőtől tilos a belépés, a komplexum területét csak elhagyni lehet - a termelés ezzel együtt nem áll le, részben annak köszönhetően, hogy a gyár a munkások egy részére bentlakást is biztosít, így akik nem fertőződtek meg, kontrollált körülmények közt folytathatják a termelést. Az eddigi adatok alapján a gyári munkások közül mintegy százan fertőződhettek meg a vírussal.

chennai
műszakváltás chennaiban (fotó: bloomberg)

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Chennai melletti gyár elsősorban csúcskategóriás iPhone-okat gyárt a helyi piac számára, pontosan meg nem határozott mennyiségben, így a termeléskiesés volumenét is nehéz megbecsülni, illetve arról sem az Apple, sem a Foxconn nem ad tájékoztatást. Intő jel mindenesetre, hogy India Kína után a világ második legnagyobb okostelefon-piaca, ahol immár a csúcskészülékek iránt is komoly kereslet mutatkozik - legalábbis ezt jelzi, hogy a termelés egy részét már az országon belül végzik.

Az Apple-nek - illetve általában véve minden cégnek, mely Ázsiában gyártat - tavaly év elején kellett először szembesülnie azzal, hogy a koronavírus kínai megjelenésével a termelés lassulhat, illetve esetenként hosszabb-rövidebb időre leállhat. A kínai lezárásokon végül viszonylag fájdalommentesen úrrá lett az iparág, bár a koronavírus járvány kitörése megrázta a piacot az év elején.

Az indiai helyzet alapján egyes elemzőcégek máris újraszámolták az okostelefon-piac gyártási volumenének idei növekedési ütemét, így a tajvani TrendForce szerint a kihozatal idén az előzőleg prognosztizált 9,4% helyett csak 8,4%-kal bővülhet majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról