Szerző: Koi Tamás

2021. május 11. 09:59

Az indiai COVID-krízis miatt fájhat az Apple feje

A rendkívüli egészségügyi krízis miatt jelentősen csökkentette termelését a Foxconn indiai gyáregysége, jóllehet ez egyelőre csak a belső piacon éreztetheti majd a hatását.

Jelentősen, jelenleg nagyjából 50%-kal csökkentett kapacitással működik a Foxconn tavaly nyáron beindított indiai gyáregysége az ázsiai országban mostanra rendkívül súlyossá vált újabb COVID-19 járványhullámnak köszönhetően - írja forrásaira hivatkozva a Reuters. Az országban tomboló járvány miatt a hatóságok teljes zárlatot hirdettek hétfőtől Tamilnádú államban, ahol a fertőzöttségi és halálozási ráta különösen aggasztó, gyakorlatilag kezelhetetlen mértéket öltött.

Az államban leállt a tömegközlekedés és bezártak az üzletek, a korlátozó intézkedések pedig legalább május végéig tartanak majd a tervek szerint, ami értelemszerűen érinti a helyi iparági szereplőket, így egyebek mellett a Foxconnt is.

A gyártócég chennai üzemébe hétfőtől tilos a belépés, a komplexum területét csak elhagyni lehet - a termelés ezzel együtt nem áll le, részben annak köszönhetően, hogy a gyár a munkások egy részére bentlakást is biztosít, így akik nem fertőződtek meg, kontrollált körülmények közt folytathatják a termelést. Az eddigi adatok alapján a gyári munkások közül mintegy százan fertőződhettek meg a vírussal.

chennai
műszakváltás chennaiban (fotó: bloomberg)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Chennai melletti gyár elsősorban csúcskategóriás iPhone-okat gyárt a helyi piac számára, pontosan meg nem határozott mennyiségben, így a termeléskiesés volumenét is nehéz megbecsülni, illetve arról sem az Apple, sem a Foxconn nem ad tájékoztatást. Intő jel mindenesetre, hogy India Kína után a világ második legnagyobb okostelefon-piaca, ahol immár a csúcskészülékek iránt is komoly kereslet mutatkozik - legalábbis ezt jelzi, hogy a termelés egy részét már az országon belül végzik.

Az Apple-nek - illetve általában véve minden cégnek, mely Ázsiában gyártat - tavaly év elején kellett először szembesülnie azzal, hogy a koronavírus kínai megjelenésével a termelés lassulhat, illetve esetenként hosszabb-rövidebb időre leállhat. A kínai lezárásokon végül viszonylag fájdalommentesen úrrá lett az iparág, bár a koronavírus járvány kitörése megrázta a piacot az év elején.

Az indiai helyzet alapján egyes elemzőcégek máris újraszámolták az okostelefon-piac gyártási volumenének idei növekedési ütemét, így a tajvani TrendForce szerint a kihozatal idén az előzőleg prognosztizált 9,4% helyett csak 8,4%-kal bővülhet majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról