Szerző: Koi Tamás

2021. május 11. 09:59

Az indiai COVID-krízis miatt fájhat az Apple feje

A rendkívüli egészségügyi krízis miatt jelentősen csökkentette termelését a Foxconn indiai gyáregysége, jóllehet ez egyelőre csak a belső piacon éreztetheti majd a hatását.

HIRDETÉS

Jelentősen, jelenleg nagyjából 50%-kal csökkentett kapacitással működik a Foxconn tavaly nyáron beindított indiai gyáregysége az ázsiai országban mostanra rendkívül súlyossá vált újabb COVID-19 járványhullámnak köszönhetően - írja forrásaira hivatkozva a Reuters. Az országban tomboló járvány miatt a hatóságok teljes zárlatot hirdettek hétfőtől Tamilnádú államban, ahol a fertőzöttségi és halálozási ráta különösen aggasztó, gyakorlatilag kezelhetetlen mértéket öltött.

Az államban leállt a tömegközlekedés és bezártak az üzletek, a korlátozó intézkedések pedig legalább május végéig tartanak majd a tervek szerint, ami értelemszerűen érinti a helyi iparági szereplőket, így egyebek mellett a Foxconnt is.

A gyártócég chennai üzemébe hétfőtől tilos a belépés, a komplexum területét csak elhagyni lehet - a termelés ezzel együtt nem áll le, részben annak köszönhetően, hogy a gyár a munkások egy részére bentlakást is biztosít, így akik nem fertőződtek meg, kontrollált körülmények közt folytathatják a termelést. Az eddigi adatok alapján a gyári munkások közül mintegy százan fertőződhettek meg a vírussal.

chennai
műszakváltás chennaiban (fotó: bloomberg)

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Chennai melletti gyár elsősorban csúcskategóriás iPhone-okat gyárt a helyi piac számára, pontosan meg nem határozott mennyiségben, így a termeléskiesés volumenét is nehéz megbecsülni, illetve arról sem az Apple, sem a Foxconn nem ad tájékoztatást. Intő jel mindenesetre, hogy India Kína után a világ második legnagyobb okostelefon-piaca, ahol immár a csúcskészülékek iránt is komoly kereslet mutatkozik - legalábbis ezt jelzi, hogy a termelés egy részét már az országon belül végzik.

Az Apple-nek - illetve általában véve minden cégnek, mely Ázsiában gyártat - tavaly év elején kellett először szembesülnie azzal, hogy a koronavírus kínai megjelenésével a termelés lassulhat, illetve esetenként hosszabb-rövidebb időre leállhat. A kínai lezárásokon végül viszonylag fájdalommentesen úrrá lett az iparág, bár a koronavírus járvány kitörése megrázta a piacot az év elején.

Az indiai helyzet alapján egyes elemzőcégek máris újraszámolták az okostelefon-piac gyártási volumenének idei növekedési ütemét, így a tajvani TrendForce szerint a kihozatal idén az előzőleg prognosztizált 9,4% helyett csak 8,4%-kal bővülhet majd.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 13:58

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.