:

Szerző: Koi Tamás

2021. április 26. 13:31

Ismét támadják az Apple-t az iPhone-ok vízállósága miatt

A terméktulajdonságok megtévesztő feltüntetése és az abból fakadó jogsértő jótállási feltételek miatt indított csoportos keresetet Amerikában egy iPhone-vásárló.

Ismét célkeresztbe kerültek az Apple iPhone-jaira vonatkozó, a termékek weboldalán szereplő állítások, melyek a készülékek vízállósági szintjével állnak összefüggésben. A céget most egy New York-i vásárló perli az Észak-Amerikában ilyen esetekben egyáltalán nem szokatlan csoportos kereset intézményén keresztül, miután az Apple szerint vízálló készülékének jótállás keretében történő javítását megtagadták beázásra hivatkozva.

A keresetlevél szerint az Apple első vízálló iPhone, az iPhone 7 piacra kerülése óta folyamatosan feltünteti különféle termékismertető anyagiban, így többek közt a weboldalán, hogy a készülék milyen IP-védettséget nyújt, azaz leegyszerűsítve milyen feltételek mellett képes ellenállni a telefon burkolata annak, hogy folyadék vagy por átjutva az illesztéseken és egyéb réseken kárt tegyen az áramkörben.

iphone7_pool

A sztenderdizált IP-védettség alapján a gyártók általában két adatot adnak meg a víz elleni védettség kapcsán, egyrészt vízmélységet, másrészt azt az időtartamot, ameddig a telefon burkolatának a beázás veszélye nélkül el kell viselnie az adott mélységben jelentkező víznyomást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felperes szerint ugyanakkor az Apple jótállási feltételei további feltételeket is támasztanak az IP-védelem kapcsán, így például kizáró ok lehet a térítésmentesen végzett javítási kérelem során, ha a készüléket sós vízbe, illetve klóros vízbe, azaz tengervízbe vagy medence vízébe ejtették. A beadvány szerint emellett legalábbis problémás az Apple azon javaslata, mely arról szól, hogy folyadékszennyezés (pl. ha kávé vagy narancslé ömlik a telefonra) esetén folyó vízzel kell lemosni a készüléket - különösen annak fényében, hogy a telefon belsejében lévő folyadékjelző plomba ilyen esetben könnyen elszíneződhet, amire hivatkozva azonnal megtagadja gyakorlatilag mindegyik cég a gyártó költségére elvégzett javítást.

Nem ez az első alkalom, amikor az Apple-t az iPhone-ok vízállóságára vonatkozó állításai miatt felelősségre vonják. Az olasz versenyjogi hatóság tavaly novemberben 10 millió euróra büntette meg a céget, amiért félrevezetően, illetve nem egyértelműen tüntette fel, hogy az iPhone-ok pontosan milyen feltételek teljesülése esetén képesek ellenállni a víznek és egyéb folyadékoknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.