Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 6. 10:44

Friss iPhone SE helyett az új MacBookokra koncentrál az Apple

Egyre nagyobb ütemben érkeznek a különféle iparági pletykák az Apple rövidtávú terveiről. Az elmúlt hét hírei alapján az iPhone SE harmadik harmadik generációjára már csak 2022-ben számíthat a piac, a második generációs PC-s Apple chip (M2), illetve az arra épülő első személyi számítógépek azonban még idén megjelenhetnek.

A tajvani, jellemzően jól értesült DigiTimes információi szerint a TSMC a vártnál gyorsabban halad a 4 nanométeres csíkszélesség bevezetésével, amelyre (szokás szerint) elsőként az Apple építhet processzorokat. Bár az említett, 5 nanométer ráncfelvarrásának tekinthető eljárástól nem várható nagy ugrás, a cupertinói vállalat így is több tízmillió chipet gyártathat 4 nanométeren. Az egyik dizájnt épp a vállalat második generációs, személyi számítógépekbe szánt processzora, az M2 jelentheti.

mbp13

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Arról egyelőre nincs konkrét információ, hogy az Apple tervezőrészlege milyen módosításokat eszközölhet, a jól bejáratott koreográfia szerint azonban valószínűleg mind a CPU-magokat, mind pedig a grafikus egységet frissíti a vállalat. Ezek mellett tovább mérséklődhet a chip disszipációja, valamint különféle hibajavítások és finomhangolások érkezhetnek. Például az M1-re épülő gépek külső kijelzőkezelését sok kritikai érte, amely ezzel egy potenciális fejlesztési pontot jelenthet az M2-nél.

Amennyiben minden a friss tervek szerint halad, a második generációs Apple chipre épülő MacBookok valamikor az utolsó negyedévben, nagyjából egy évvel az első variánsok után kerülhetnek piacra, az ünnepi szezon előtt. A tavaly látottak szerint várhatóan a MacBook Air, illetve a kisebbik, 13-as MacBook Pro frissülhet elsőként. Bár a források erről nem tesznek említést, a processzor mellett hosszú idő után a kijelzőhöz is hozzányúlhat az Apple. Régóta rebesgetik, hogy a cupertinóiak mini-LED háttérvilágítású (IPS) paneleket építenének a nagyobb kijelzős termékeikbe. Ennek sorát a frissített iPad Pro nyithatja valamikor a következő hetekben, melyet követően a még nagyobb panelátmérőjű termékekbe is megérkezhet az alacsonyabb fogyasztást, ezzel pedig hosszabb akkus üzemidőt kínáló fejlesztés.

IDÉN NEM FRISSÜL AZ IPHONE SE

Bár az Apple 2021-re is számos új, illetve frissített termékkel készül, ezek sorából várhatóan kimarad a belépőszintű okostelefon. Az AppleInsider információi szerint a harmadik generációs iPhone SE csak valamikor 2022-ben kerülhet piacra. Amennyiben az iparági pletykák helytállóak, a készülék formaterve, valamit mérete továbbra sem változik, vagyis megmarad az iPhone 6-tal bemutatott, majd a következő pár generációval tovább finomított készülékdizájn a 4,7 hüvelykes kijelzővel és a home gombbal együtt. Az idén már hetedik életévébe lépő dizájn a következő iPhone SE-ben ölthet formát utoljára, az azt követő, negyedik generációnál ugyanis egy új formatervvel állhat majd elő az Apple, ez viszont 2023 előtt várhatóan nem történik meg.

Addig számottevő változást leginkább a kijelző alatt lehet számítani, habár egy korábbi pletyka a kétoptikás hátlapi kamerát is pedzegette. Ami azonban biztosra vehető, hogy a processzor mellé 5G támogatással készül az Apple. Ez a forgatókönyv abszolút hihetőnek tűnik, hisz egy év múlva már a szolgáltatók döntő többségénél, széles körben elérhető lesz az 5G-s mobilszolgáltatás.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 31. 11:30

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!