Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 26. 09:53

Új lapkával támadja a felső-középszintet a Qualcomm

A Snapdragon 780G új processzormag-elrendezéssel és gyártástechnológiával érkezik.

Új, "prémiumnak" címkézett, felső-középszintű mobilprocesszort jelentett be a Qualcomm, amely a tavalyi Snapdragon 765 sorozatot viszi tovább. A Snapdragon 780G néven érkező lapka az elődökhöz képest, mint a 765G vagy 768G, számottevő teljesítménybeli előrelépést ígér, és hamarosan egy sor, a csúcskategóriánál jóval kedvezőbb árazású okostelefonban feltűnhet.

Az új chipben összesen nyolc processzormag dolgozik, akárcsak a közvetlen elődökben, fontos különbség azonban, hogy itt a gyártó a korábbi 1+1+6 helyett 1+3+4-es elrendezést alkalmaz. A lapka a legnagyobb teljesítményigényű feladatokra így 2,4 gigahertzes egy Cortex-A78 magot tartogat, amelyből további három is jutott a processzorba, kicsit visszafogottabb, 2,2 gigahertzes órajel mellett. Az alacsony fogyasztású klasztert négy darab, 1,9 gigahertzes Cortex-A55 mag alkotja. A felállástól a gyártó akár 40 százalékos előrelépést ígér - ebben persze nagy szerepet játszik az új gyártástechnológia is, az elődök 7 nanométerével szemben a 780G már a Samsung 5 nanométeres gyártási eljárásával készül.

snapill

A processzorhoz Adreno 642 GPU társul, itt a gyártó akár 50 százalékkal nagyobb teljesítményről beszél a Snapdragon 768G-hez viszonyítva. Az SoC-n helyet kapott a cég  Hexagon 770 összevont DSP-AI egysége is, amely a tensor, skaláris és vektoros gyorsítóknak közös memória-hozzáférést biztosít - ennek hála pedig kétszer energiahatékonyabb működést ígér az elődhöz képest.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 780G kamerafronton is számottevő előrelépést ígér, az párhuzamosan akár három kamera kezelésére képes. Egyszenzoros felállásnál továbbra is a 192 megapixeles felbontásnál húzta meg a maximumot a gyártó, igaz itt kell némi záridő-késleltetéssel számolni, utóbbi egy kamera esetében 84 megapixeles felbontástól iktatható ki teljesen. Két kameránál egy 64 és egy 20 megapixeles szenzor kezelhető késleltetés nélkül az SoC-val, három szenzornál pedig 25 megapixel azok maximális felbontása.

Természetesen az 5G támogatás sem maradt ki a felhozatalból, a Snapdragon X53 integrált modemnek hála - ez ugyanakkor eggyel korlátozottabb mint az előző generáció esetében, itt ugyanis hiányzik a milliméteres hullámhosszú 5G hálózatok támogatása, persze azok gyér elterjedtsége miatt valószínűleg ez nem lesz túl nagy érvágás a felhasználóknak. A Snapdragon 780G-el szerelt okostelefonok várhatóan az idei második negyedévben tűnnek fel a piacon.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.