Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 26. 09:53

Új lapkával támadja a felső-középszintet a Qualcomm

A Snapdragon 780G új processzormag-elrendezéssel és gyártástechnológiával érkezik.

Új, "prémiumnak" címkézett, felső-középszintű mobilprocesszort jelentett be a Qualcomm, amely a tavalyi Snapdragon 765 sorozatot viszi tovább. A Snapdragon 780G néven érkező lapka az elődökhöz képest, mint a 765G vagy 768G, számottevő teljesítménybeli előrelépést ígér, és hamarosan egy sor, a csúcskategóriánál jóval kedvezőbb árazású okostelefonban feltűnhet.

Az új chipben összesen nyolc processzormag dolgozik, akárcsak a közvetlen elődökben, fontos különbség azonban, hogy itt a gyártó a korábbi 1+1+6 helyett 1+3+4-es elrendezést alkalmaz. A lapka a legnagyobb teljesítményigényű feladatokra így 2,4 gigahertzes egy Cortex-A78 magot tartogat, amelyből további három is jutott a processzorba, kicsit visszafogottabb, 2,2 gigahertzes órajel mellett. Az alacsony fogyasztású klasztert négy darab, 1,9 gigahertzes Cortex-A55 mag alkotja. A felállástól a gyártó akár 40 százalékos előrelépést ígér - ebben persze nagy szerepet játszik az új gyártástechnológia is, az elődök 7 nanométerével szemben a 780G már a Samsung 5 nanométeres gyártási eljárásával készül.

snapill

A processzorhoz Adreno 642 GPU társul, itt a gyártó akár 50 százalékkal nagyobb teljesítményről beszél a Snapdragon 768G-hez viszonyítva. Az SoC-n helyet kapott a cég  Hexagon 770 összevont DSP-AI egysége is, amely a tensor, skaláris és vektoros gyorsítóknak közös memória-hozzáférést biztosít - ennek hála pedig kétszer energiahatékonyabb működést ígér az elődhöz képest.

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

A 780G kamerafronton is számottevő előrelépést ígér, az párhuzamosan akár három kamera kezelésére képes. Egyszenzoros felállásnál továbbra is a 192 megapixeles felbontásnál húzta meg a maximumot a gyártó, igaz itt kell némi záridő-késleltetéssel számolni, utóbbi egy kamera esetében 84 megapixeles felbontástól iktatható ki teljesen. Két kameránál egy 64 és egy 20 megapixeles szenzor kezelhető késleltetés nélkül az SoC-val, három szenzornál pedig 25 megapixel azok maximális felbontása.

Természetesen az 5G támogatás sem maradt ki a felhozatalból, a Snapdragon X53 integrált modemnek hála - ez ugyanakkor eggyel korlátozottabb mint az előző generáció esetében, itt ugyanis hiányzik a milliméteres hullámhosszú 5G hálózatok támogatása, persze azok gyér elterjedtsége miatt valószínűleg ez nem lesz túl nagy érvágás a felhasználóknak. A Snapdragon 780G-el szerelt okostelefonok várhatóan az idei második negyedévben tűnnek fel a piacon.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról