:

Szerző: Koi Tamás

2021. március 5. 11:31

Ambiciózus tervvel válaszolt Kína a szankciókra

Jelentős mértékben növelné a következő években a kutatás-fejlesztési projektekre szánt forrást Kína, mely több területen, így többek közt a félvezetőgyártásban és a mesterséges intelligencia kutatásban is hozzájárulhat ahhoz, hogy az ázsiai ország az Egyesült Államok irányából érkező nyomásnak hatékonyan ellen tudjon állni.

Gyakorlatilag megszületett a Kínai Népköztársaság válasza az ország technológiai iparának visszavetését célzó amerikai korlátozó intézkedésekre: Az ország 13. Országos Népi Gyűlésének idei ülésén beterjesztett munkaterv egyik legfontosabb elemeként jelent meg, hogy a következő öt évben Kína évente átlagosan több mint 7%-kal növeli a különböző kutatás-fejlesztési projektekre szánt anyagi forrás mértékét. A kutatási projektekre fordítható összeg csak idén éves szinten 10,2%-kal nőhet majd - derül ki az előterjesztésből.

A gyűlés elé terjesztett ötéves terv hét kulcsterületet nevesít konkrétan, melyek a megnövekedett keretből részesülhetnek majd. Ezek sorrendben az új generációs mesterséges intelligencia kutatások, a kvantum informatika, az agykutatás, a félvezetők fejlesztése, a genetikai kutatások és a biotechnológia, a klinikai gyógyszer- és egészségügyi kutatások, valamint a mélyűri, mélytengeri és sarkvidéki kutatások.

china_congress
teát szolgálnak fel az országos népi gyűlés tagjainak (fotó: EPA)

A pártvezetés külön kiemelt célja, hogy az országban a következő években több új, MI- és kvantuminformatikai kutatóközpont jöjjön létre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kormányzat fentiek mellett kész a külföldi cégek Kínában létesített kutatás-fejlesztési központjait is támogatni, illetve a helyi cégeket hozzásegíteni ahhoz, hogy a tavaly létrehozott sanghaji STAR részvénypiacon megjelenjenek.

A tervek szerint a következő években a korábbiakhoz képest jelentősen több forrás juthat mindezek mellett az elektromos autók fejlesztésére és gyártására, valamint az 5G-s hálózatok fejlesztésére. A kommunista ország vezetése utóbbi kapcsán a következő öt évre 56%-os penetrációs rátát határozott meg célkitűzésében.

A fentiek összességében jól jelzik, hogy Kína az Egyesült Államok felől érkező fokozódó nyomás ellenére továbbra is eltökélt technológiai szektorának fejlesztését illetően, és erre a célra kész jelentős erőforrásokat áldozni, ezzel biztosítva, hogy technológiai iparát hosszú távon ne érje nemzetközi versenyhátrány. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 17:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.