Szerző: Koi Tamás

2021. január 21. 11:02

Kínai veszélyre figyelmeztet a leköszönő FCC-elnök

A telekommunikációs hálózatok biztonsága, illetve a kínai nemzetbiztonsági fenyegetés elhárítása a következő ciklusban a hatóságok meghatározó feladata lesz, nyilatkozta az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság leköszönő elnöke.

HIRDETÉS

Donald Trump amerikai elnökkel együtt, mandátumának lejártával távozik az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) elnöki posztjáról Ajit Pai elnök, aki szerint a hatóságok számára a következő négyéves ciklusban is az elsődleges feladat lesz majd a Kína felől érkező potenciális nemzetbiztonsági- és egyéb, a hálózatok működését és integritását érintő fenyegetések, támadások elhárítása. 

Pai szerint a Kínai Népköztártsaság, illetve annak első számú intézménye, a Kínai Kommunista Párt egyebek mellett megfigyelésre, kémtevékenységre (beleértve az ipari kémkedést) használhatja az Egyesült Államokban és egyes szövetségeseinél működő távközlési hálózatokat, a rendszerbe juttatott rosszindulatú kódokon keresztül. Kína a hasonló vádakat eddig minden esetben visszautasította, kijelentve, hogy eddig nem sikerült bizonyítania az Egyesült Államoknak semmiféle, a telekommunikációs hálózatokon keresztül zajló, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő tevékenységet.

ajit_pai

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az FCC az Egyesült Államok hírközlési hatóságaként kulcsszerepet kap abban, hogy mely telekommunikációs cégek kaphatnak működési engedélyt az ország határain belül, emellett a szervezet számos ponton előírhatja ezeknek a szolgáltatóknak a működési hátterét. Így 2019-ben az FCC elutasította a China Mobile amerikai működési engedélykérelmét, a legnagyobb kínai távközlési cégtől, a China Telecomtól pedig egy múlt hónapban indult folyamat részeként rövidesen megvonják ugyanezt az engedélyt.

A fentiek mellett Pai vezetése alatt nyilvánította az FCC a kínai Huawei Technologiest és a ZTE Technology-t nemzetbiztonsági kockázatot jelentő piaci szereplőnek, ezzel az amerikai távközlési cégek - jellemzően kisebb, lokális piaci szereplők - elvesztették annak lehetőségét, hogy a két kínai gyártó eszközeinek beszerzése során amerikai kormányzati támogatást hívhassanak le.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy a tegnap hivatalba lépett új amerikai elnök, Joe Biden által kijelölt utód irányítása alatt hogyan változik majd az FCC hozáállása a fentiekhez, szakértők ugyanakkor korábban többször is arra hívták fel a figyelmet, hogy az új elnök hivatali ideje alatt aligha lehet arra számítani, hogy az USA számottevően barátibb viszonyt alakít ki Kínával, így az ázsiai ország infokommunikációs, technológiai szektorát várhatóan továbbra is nyomás alatt fogja tartani az Egyesült Államok.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 16:28

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.