:

Szerző: Hlács Ferenc

2021. január 28. 11:31

Látványosan felhizlalt profittal zárta a tavalyi Q4-et a Facebook

A cég nyeresége több mint 50 százalékkal lőtt ki és bevételei is szépen növekedtek - a pandémia miatti távolságtartás a közösségi óriás kezére dolgozott.

Korábbi várakozásait felülmúló negyedévet zárt a Facebook tavaly december 31-én: a vállalat 2020-as zárónegyedévében több mint 28 milliárd bevételt termelt - ez rendkívül látványos, 33 százalékos növekedés 2019 utolsó negyedéhez képest. A közösségi óriás profitja pedig még inkább szárnyalt, az egy évvel ezelőtti eredményhez képest 53 százalékkal kilőve 11,2 milliárd dollárnál állt meg.

A bevételek elsöprő többsége szokás szerint a hirdetésekből folyt be, a reklámüzletág közel 27,2 milliárd dollárért felelt a teljes forgalomból, míg a cég egyéb bevételi forrásai 885 millió dollárt hoztak a konyhára.

fbillll

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felhasználószámok is híztak a tavalyi Q4-ben, a Facebook napi aktív felhasználói 11 százalékkal lettek többen az időszakban az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva, ami 1,84 milliárd felhasználót jelent. A szolgáltatás havi aktív "népessége" éves szinten 12 százalékkal gyarapodott, 2,8 milliárdra.

ADATVÉDELMI SZORONGATÁS

A vállalat szerint a siker egyik kulcsa a globális koronavírus-járvány alatt világszerte felívelő online kereskedelem volt - 2021-ben mindenesetre a cég már kihívásokra is számít a hirdetési piacon, egyrészt a szigorodó európai szabályozásoknak, másrészt az iOS 14 közelgő változásainak hála. Az Apple mobilos platformján ugyanis a fejlesztőknek hamarosan kötelező lesz engedélyt kérniük a felhasználóktól azok weboldalakon és appokon átívelő követésére a hirdetések targetálásához. A megoldást a cég eredetileg már az iOS 14 tavalyi megjelenésekor be akarta vezetni, végül azonban a funkció rajtjának elhalasztása mellett döntött, hogy a fejlesztőknek legyen idejük arra megfelelően felkészülni - jelen állás szerint a követésre vonatkozó iOS-es engedélykérések bevezetésére valamikor idén tavasszal számíthatunk.

Mindezek mellett Mark Zuckerberg a pénzügyi jelentéshez kapcsolódó konferenciahívásban az App Store-ban közzétett appok leírásaiban bevezetett adatvédelmi tájékoztató "címkéket" is kifogásolta, mondván azok a begyűjtött metaadatokra fókuszálnak a felhasználók üzeneteinek valós biztonsága helyett. A kihívások ellenére azért a cég nem mondható borúlátónak az idei év kapcsán, az első két negyedévben stabil bevételnövekedésre számít, illetve 2021 második felétől is erős gyarapodást vár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 19:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.