Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 4. 09:23

Vaskos bevétellel zárta az első negyedévet a Qualcomm

A gyártó profitja is több mint másfélszeresére ugrott a 2021-es első üzleti negyedévben.

Kilőttek a Qualcomm bevételei a gyártó üzleti naptárja szerinti 2021-es első negyedévben: frissen közzétett pénzügyi jelentésében a cég több mint 8,2 milliárd dolláros bevételről számol be, ez nem kevesebb mint 62 százalékkal haladja meg a 2020 Q1-es számokat - de a vállalat nyeresége még látványosabban gyarapodott, a közel 2,5 milliárd dolláros profit mintegy 165 százalékos ugrásnak felel meg. Noha az eredményekre nem lehet panasz, azok valamelyest alulmúlták az elemzők korábbi várakozásait.

A forgalom legnagyobb részét most is QCT (Qualcomm CDA Technologies) divízió felelt, a chipgyártással foglalkozó részlegnek a mobileszközökbe szánt 5G megoldások, illetve az autós és IoT eszközökre mutatkozó, megugrott igény adtak hátszelet. Ez 6,5 milliárd dollár forgalomra volt elég, ami kiemelkedő, 81 százalékos előrelépés a 2020-as üzleti év első negyedévéhez képest.

qualcill

A gyarapodáshoz a QCT valamennyi alrészlege hozzájárult, élükön az okostelefonokba szánt lapkákkal - az utóbbiakból származó bevételek 79 százalékkal ugrottak meg éves viszonylatban így 4,2 milliárd dollárnál álltak meg. Az RF front-end részlet közel 1,1 milliárd dollár bevételt termelt, több mint másfélszeresét a megelőző év hasonló időszakában jelentett összegnek, az autós és IoT megoldások pedig 44, illetve 48 százalékos növekedést produkáltak, így 212, illetve 1 milliárd dollár forgalmat termelve a gyártónak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A licencelésre fókuszáló QTL (Qualcomm Technology Licensing) ágazat is egészséges növekedést produkált, a 2020-as pénzügyi év első negyedének teljesítményét 18 százalékkal haladta meg, ami 1,66 milliárd dolláros bevételt jelent.

A gyártó a Q2-es időszakban 7,2 és 8 milliárd dollár közötti bevételre számít, amelyből 1,25 és 1,45 milliárd dollár közötti összeget tesz majd ki a QTL forgalma - egyelőre tehát itt is kérdéses, hogy a cég meg tud-e felelni az elemzői várakozásoknak, amelyek a CNBC szerint 1,43 milliárdos bevételt prognosztizálnak az üzletág számára. A QCT oldalán a várható második negyedéves bevételt a gyártó 6 és 6,5 milliárd dollár közé teszi. A 2021-es üzleti évben a vállalat az 5G-s eszközöktől további lendületre számít, amelyekből az előrejelzések szerint az időszakban több mint 500 millió darab is a boltokba kerülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról