:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 12. 10:37

Jöhetnek a Qualcomm chipek a csúcskategóriás Huawei okostelefonokba

Helyi lapértesülések szerint pozitívan bírálta el az amerikai kereskedelmi minisztérium a Qualcomm beadványát, melyben a chipgyártó kereskedelmi licencet kért ahhoz, hogy a kínai Huawei Technologies számára komponenseket - elsősorban okostelefonokba szánt rendszerchipeket - szállítson. Az engedély újabb jele lehet annak, hogy az USA a Huawei fogyasztói üzletágának lényegében megkegyelmezett.

Újabb pozitív fejleményről számol be a helyi sajtó hivatalosan a Huawei Technologies fogyasztói üzletágának jövőjével kapcsolatban. A kínai 36Kr hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a Qualcomm megkapta az amerikai kereskedelmi minisztérium licencét, mellyel lehetővé válik, hogy a cég bizonyos, okostelefonokba szánt komponenseket - jellemzően rendszerchipeket - szállítson a kínai fél számára. A Qualcomm chipjei a Huawei házon belül készült HiSilicon lapkáit válthatnák fel a cég közép- és felsőkategóriás okostelefonjaiban.

A Qualcomm lényegében az amerikai kereskedelmi embargó tavalyi kezdete óta folyamatosan kereste a módját annak, hogy beszállítópartner lehessen, illetve maradhasson a Huawei-nél, az igazán komoly üzleti lehetőség azonban akkor kínálkozott fel a cég számára, amikor az Egyesült Államok idén ősszel életbe lépő újabb szigorító intézkedései révén a kínai cég kénytelen volt elengedni a teljes HiSilicon termékvonalat. A vállalat nemigen tehetett mást, miután szeptember 15-től a chipeket gyártó TSMC-re is kiterjedtek a kereskedelmi korlátozások, tekintve, hogy a tajvani cég is használ amerikai technológiát a chipgyártás során.

qualcomm-snapdragon-processor

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HiSilicon termékvonal megszűnésével a Qualcomm megoldásaival tálcán kínálkozik a lehetőség a Huawei számára, hogy az amerikai cég komponenseivel továbbra is élvonalbeli, csúcskategóriás okostelefonokat gyárthasson. Az amerikai gyártó először a november 5-i, negyedik üzleti negyedéves eredmények ismertetése során közölte hivatalosan, hogy már beterjesztette a kereskedelmi licenc iránti kérelmet az illetékes minisztérium elé, a Huawei kínai médiának névtelenül nyilatkozó illetékese szerint az ez alapján kiadott engedélyt a napokban kapta meg a Qualcomm.

A cég ezzel csatlakozott több amerikai és ázsiai komponensgyártóhoz, így szeptemberben két nagy amerikai chipgyártó, az Intel és az AMD is megkapta a kereskedelmi engedélyt, nemrég pedig a Samsung kijelzőgyártó üzletága is zöld utat kapott a kereskedelmi minisztériumtól. Október végi amerikai lapértesülések szerint hasonlóan pozitívan bírálták el két nagy kameraszenzor-beszállító, a Sony és az OmniVision kérelmét.

A Huawei-nek ugyanakkor a spekulációk szerint áldozatot kellett hoznia azért, hogy a Qualcommal a továbbiakban zökkenőmentesen együtt tudjon dolgozni. Az amerikai cégnek ugyanis jelenleg nincs kellő kapacitása ahhoz, hogy a Huawei és Honor brand alá tartozó meglehetősen széles termékvonalat ellássa komponensekkel, így részben ennek köszönhetően dönthetett úgy a Huawei vezetése, hogy megválik a Honor márkától és a teljes termékvonalat eladja egy helyi konzorciumnak.

Ahhoz ugyanakkor, hogy a Huawei márkájú okostelefonok újra népszerűek legyenek Kínán kívül, szükséges lehet az is, hogy a felsorolt komponensgyártókon túl a Google is megkapja a kereskedelmi engedélyt, így a Google mobilos ökoszisztémája újra megjelenhessen a kínai gyártó készülékein. Arról ugyanakkor egyelőre nincs hír, hogy a Google kért-e vagy kapott-e bármilyen kereskedelmi engedélyt az illetékes amerikai minisztériumtól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 11:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.