Szerző: Koi Tamás

2020. november 12. 10:37

Jöhetnek a Qualcomm chipek a csúcskategóriás Huawei okostelefonokba

Helyi lapértesülések szerint pozitívan bírálta el az amerikai kereskedelmi minisztérium a Qualcomm beadványát, melyben a chipgyártó kereskedelmi licencet kért ahhoz, hogy a kínai Huawei Technologies számára komponenseket - elsősorban okostelefonokba szánt rendszerchipeket - szállítson. Az engedély újabb jele lehet annak, hogy az USA a Huawei fogyasztói üzletágának lényegében megkegyelmezett.

Újabb pozitív fejleményről számol be a helyi sajtó hivatalosan a Huawei Technologies fogyasztói üzletágának jövőjével kapcsolatban. A kínai 36Kr hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a Qualcomm megkapta az amerikai kereskedelmi minisztérium licencét, mellyel lehetővé válik, hogy a cég bizonyos, okostelefonokba szánt komponenseket - jellemzően rendszerchipeket - szállítson a kínai fél számára. A Qualcomm chipjei a Huawei házon belül készült HiSilicon lapkáit válthatnák fel a cég közép- és felsőkategóriás okostelefonjaiban.

A Qualcomm lényegében az amerikai kereskedelmi embargó tavalyi kezdete óta folyamatosan kereste a módját annak, hogy beszállítópartner lehessen, illetve maradhasson a Huawei-nél, az igazán komoly üzleti lehetőség azonban akkor kínálkozott fel a cég számára, amikor az Egyesült Államok idén ősszel életbe lépő újabb szigorító intézkedései révén a kínai cég kénytelen volt elengedni a teljes HiSilicon termékvonalat. A vállalat nemigen tehetett mást, miután szeptember 15-től a chipeket gyártó TSMC-re is kiterjedtek a kereskedelmi korlátozások, tekintve, hogy a tajvani cég is használ amerikai technológiát a chipgyártás során.

qualcomm-snapdragon-processor

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A HiSilicon termékvonal megszűnésével a Qualcomm megoldásaival tálcán kínálkozik a lehetőség a Huawei számára, hogy az amerikai cég komponenseivel továbbra is élvonalbeli, csúcskategóriás okostelefonokat gyárthasson. Az amerikai gyártó először a november 5-i, negyedik üzleti negyedéves eredmények ismertetése során közölte hivatalosan, hogy már beterjesztette a kereskedelmi licenc iránti kérelmet az illetékes minisztérium elé, a Huawei kínai médiának névtelenül nyilatkozó illetékese szerint az ez alapján kiadott engedélyt a napokban kapta meg a Qualcomm.

A cég ezzel csatlakozott több amerikai és ázsiai komponensgyártóhoz, így szeptemberben két nagy amerikai chipgyártó, az Intel és az AMD is megkapta a kereskedelmi engedélyt, nemrég pedig a Samsung kijelzőgyártó üzletága is zöld utat kapott a kereskedelmi minisztériumtól. Október végi amerikai lapértesülések szerint hasonlóan pozitívan bírálták el két nagy kameraszenzor-beszállító, a Sony és az OmniVision kérelmét.

A Huawei-nek ugyanakkor a spekulációk szerint áldozatot kellett hoznia azért, hogy a Qualcommal a továbbiakban zökkenőmentesen együtt tudjon dolgozni. Az amerikai cégnek ugyanis jelenleg nincs kellő kapacitása ahhoz, hogy a Huawei és Honor brand alá tartozó meglehetősen széles termékvonalat ellássa komponensekkel, így részben ennek köszönhetően dönthetett úgy a Huawei vezetése, hogy megválik a Honor márkától és a teljes termékvonalat eladja egy helyi konzorciumnak.

Ahhoz ugyanakkor, hogy a Huawei márkájú okostelefonok újra népszerűek legyenek Kínán kívül, szükséges lehet az is, hogy a felsorolt komponensgyártókon túl a Google is megkapja a kereskedelmi engedélyt, így a Google mobilos ökoszisztémája újra megjelenhessen a kínai gyártó készülékein. Arról ugyanakkor egyelőre nincs hír, hogy a Google kért-e vagy kapott-e bármilyen kereskedelmi engedélyt az illetékes amerikai minisztériumtól.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról