Szerző: Hlács Ferenc

2021. január 14. 08:15

1,4 milliárd dollárért vesz chiptervező céget a Qualcomm

A kiugrott Apple alkalmazottak által alapított Nuvia technológiáit számos termékében felhasználja majd a cég.

Méretes felvásárlással indítja a 2021-es évet a Qualcomm: a vállalat bejelentette, mintegy 1,4 milliárd dollárért akvirálja a Nuvia chiptervező céget. Az üzlettel megszerzett szellemi tulajdont és kompetenciát a Qualcomm termékeinek széles skálájában tervezi kamatoztatni.

A Nuvia egy egészen fiatal cég, azt 2019-ben, három, korábban az Apple félvezetős csapatában dolgozó vezető alapította, a cég székhelye pedig Kaliforniában, Santa Clarában található. A nem is olyan régen lezajlott alapítás egyébként nem volt zökkenőmentes: az Apple perbe fogta a Nuvia egyik alapítóját, mondván, az a cupertinói óriástól próbált meg saját csapatába szakembereket vadászni. A vádakra reagálva a Nuvia közben arról beszélt, éppen az Apple volt az, aki a startup alkalmazottait próbálta megkaparintani, hogy ellehetetlenítse az induló vállalatot.

qualcomm-hq-3-stock-image

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A felvásárolt cég jelenleg elsősorban szerverekbe szánt, egyedi ARM-alapú processzormagok tervezésével foglalkozik, a Qualcomm ugyanakkor tervei szerint termékeinek széles skálájában kamatoztatja majd a bekebelezett csapat kompetenciáit, amelyekből vállalat közleménye alapján többek között mobilos GPU-i, AI motorja, DSP-i és dedikált multimédiás gyorsítói is profitálnak majd. A Qualcomm az okostelefonok mellett a következő generációs notebookokban, autós digitális megjelenítőkben, illetve vezetéssegítő rendszerekben is tervezi felhasználni a Nuviával szerzett technológiát.

A felvásárlással a Nuvia valamivel kevesebb mint száz alkalmazottat számláló csapata, illetve a cég alapítói is a Qualcomm kötelékében folytatják munkájukat. A felek arról egyelőre nem árultak el részleteket, pontosan mikor zárulhat le a felvásárlás - amelynek persze még a kötelező versenyügyi vizsgálatokon is át kell mennie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról