:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 28. 10:26

Mindenkit állva hagyott tavaly év végén az Apple

Minden szempontból brilliáns eredményekkel zárta 2020-at az Apple, mely eddig soha nem termelt ekkora árbevételt, illetve soha nem adott el annyi iPhone-t, mint a tavalyi év utolsó hónapjaiban.

Minden szempontból rekord negyedévvel zárta a tavalyi évet az Apple, részben az 5G-s iPhone-ok megjelenésének, részben a kínai eladások kilövésének köszönhetően. A cég annak ellenére húzta be rendkívül erősen az időszakot, hogy az új generációs iPhone-ok megjelenése néhány hetet csúszott, és eleinte még úgy tűnt, a vállalat nem is tud az új készülékekből elegendő mennyiséget szállítani a koronavírus világjárvány ellátási láncokra gyakorolt hatásai miatt.

Végül nyilvánvalóan nem így történt, az Apple rekord mértékű, több mint 111 milliárd dollárt meghaladó negyedéves árbevételéhez (ez 21%-os éves szintű emelkedésnek felel meg) 65,60 milliárd dollár értékben járultak hozzá az iPhone-eladások, ezzel megdöntve a cég három évvel ezelőtti rekordját. Régiós szinten a legnagyobb növekedést Kína érte el az eladott iPhone-ok tekintetében, csak itt 21,31 milliárd dollárt termeltek az Apple okostelefonok, ami éves szinten 57%-os növekedésnek felel meg. A vállalat az első pénzügyi negyedévében összességében szintén kimagasló mértékű, 28,755 milliárd dollárnyi nettó profitot termelt.

timcook_clapping

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új generációs modellek népszerűségüket elsősorban annak köszönhetik, hogy hosszú évek óta először az Apple egy fontos új képességgel, az 5G-kompatibilis hálózati csatlakozással bővítette a kínálat összes tagjának tudását. Így sokan, akik eddig kivártak a vásárlással, úgy érezték, hogy eljött az ideje a készülékcserének. Az iPhone 12 5G-képessége emellett Kínában is komoly ügyfélcsalogató erővel bír, tekintve, hogy a legnagyobb ázsiai országban működik jelenleg a világ legkiterjedtebb 5G-s hálózata.

Bár az Apple egy ideje nem közöl eladási volument egyes termékeinél, az IDC becslései szerint az iPhone-eladások a tavalyi utolsó negyedévben rekord mértékben, 22%-kal nőttek, így valamivel több, mint 90 millió iPhone fogyhatott. Ezzel a teljes piac 23,4%-át adta az Apple, mely így az okostelefon-piac első számú gyártójává lépett elő, megelőzve a dobogó második fokára szorult Samsungot és a harmadik helyen álló Xiaomit (eközben a szankciókkal sújtott Huawei eladásai több mint 42%-kal estek, így a tavalyi második negyedévben még piacvezető gyártó visszaesett a ranglétra ötödik fokára).

Az Apple-nél ezzel együtt nem csak az iPhone-ok mentek nagyot az utolsó negyedéven, így mind az iPadekből, a viselhető eszközökből, mind pedig a szolgáltatásokból származó árbevétel (rendre 8,44 - 12,97 - 15,76 mrd dollár) felülmúlta az előzetes elemzői várakozásokat. 

A cég különböző szolgáltatásaira jelenleg több mint 620 millióan fizetnek elő, illetve a negyedév végén összesen több mint 1,65 milliárd Apple-eszköz volt használatban, ezekből nagyjából egymilliárd volt iPhone.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 15:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.