Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 22. 09:00

2024-ben autógyártásba kezdhet az Apple

Áttörésnek számító akkutechnológiával kaphatnak új lendületet a cég autós fejlesztései.

HIRDETÉS

Ismét terjedni kezdtek az Apple saját fejlesztésű személyautójára vonatkozó pletykák: ezúttal a Reuters számolt be róla, a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva, hogy a cupertinói óriás gőzerővel dolgozik az önvezető autós technológiákon - sőt, házon belül "áttörésnek számító" akkumulátortechnológiát is fejleszt. A cég erőfeszítéseinek eredményei már 2024-ben napvilágot láthatnak, a lap forrásai szerint ekkor indulhat meg a tisztán elektromos hajtású Apple autók gyártása.

Az elmúlt években időről időre felszínre jönnek az Apple autós fejlesztéseivel kapcsolatos pletykák, a cég berkein belül Project Titan néven ismert kezdeményezés egészen 2014-ig nyúlik vissza, noha időközben többször parkolópályára került - a cég tavaly a projekten dolgozó mintegy 190 alkalmazottjától vált meg. Most azonban úgy tűnik a projekt ismét lendületet kaphat.

applehqq

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az autós közlekedés már más tech óriásoknál is célkeresztbe került, annak talán legismertebb példája a Google-Alphabet szárnyai alatt működő Waymo, amelynek önvezető autós fuvarszolgáltatása az Egyesült Államokban bizonyos területeken már elérhető. Az Apple ugyanakkor a Reutersnek nyilatkozó források szerint más megközelítést követ, a gyártó nem hasonló fuvarozási szolgáltatást, hanem komplett, megvásárolható személyautót fejleszt.

A jármű tervezett műszaki részleteiről egyelőre nem sokat tudni, ahogy a cég korábban említett akkumulátortechnológiájáról sem. Az előzetes értesülések alapján egy "monocell" vagy egycellás dizájnról van szó, amely a jelenleg elérhető megoldásokkal szemben nem osztja fel a telepet önálló cellákra, így több helyet biztosítva az egyes akkumulátorokon belül. Bár a koncepció részletei nem ismertek, a technológiával készült telepek a cég várakozásai szerint jelentősen olcsóbbak lesznek a jelenleg használt variánsoknál, miközben számottevően nagyobb hatótávolságot biztosítanak majd.

Az autók összeszerelését az Apple külső gyártópartnerekkel oldhatja meg, a 2024-re tervezett rajt azonban a koronavírus-járvány miatt még csúszhat. Egyelőre ugyanakkor az sincs kizárva, hogy végül túl nagy falatnak bizonyul a cég számára betörni az autógyártás szegmensébe, így végül komplett jármű helyett csak önvezető autós rendszerét dobja majd piacra, amelyet más autógyártók integrálhatnak saját termékeikbe. Az Apple egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 12:49

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.