Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 22. 09:00

2024-ben autógyártásba kezdhet az Apple

Áttörésnek számító akkutechnológiával kaphatnak új lendületet a cég autós fejlesztései.

HIRDETÉS

Ismét terjedni kezdtek az Apple saját fejlesztésű személyautójára vonatkozó pletykák: ezúttal a Reuters számolt be róla, a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva, hogy a cupertinói óriás gőzerővel dolgozik az önvezető autós technológiákon - sőt, házon belül "áttörésnek számító" akkumulátortechnológiát is fejleszt. A cég erőfeszítéseinek eredményei már 2024-ben napvilágot láthatnak, a lap forrásai szerint ekkor indulhat meg a tisztán elektromos hajtású Apple autók gyártása.

Az elmúlt években időről időre felszínre jönnek az Apple autós fejlesztéseivel kapcsolatos pletykák, a cég berkein belül Project Titan néven ismert kezdeményezés egészen 2014-ig nyúlik vissza, noha időközben többször parkolópályára került - a cég tavaly a projekten dolgozó mintegy 190 alkalmazottjától vált meg. Most azonban úgy tűnik a projekt ismét lendületet kaphat.

applehqq

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az autós közlekedés már más tech óriásoknál is célkeresztbe került, annak talán legismertebb példája a Google-Alphabet szárnyai alatt működő Waymo, amelynek önvezető autós fuvarszolgáltatása az Egyesült Államokban bizonyos területeken már elérhető. Az Apple ugyanakkor a Reutersnek nyilatkozó források szerint más megközelítést követ, a gyártó nem hasonló fuvarozási szolgáltatást, hanem komplett, megvásárolható személyautót fejleszt.

A jármű tervezett műszaki részleteiről egyelőre nem sokat tudni, ahogy a cég korábban említett akkumulátortechnológiájáról sem. Az előzetes értesülések alapján egy "monocell" vagy egycellás dizájnról van szó, amely a jelenleg elérhető megoldásokkal szemben nem osztja fel a telepet önálló cellákra, így több helyet biztosítva az egyes akkumulátorokon belül. Bár a koncepció részletei nem ismertek, a technológiával készült telepek a cég várakozásai szerint jelentősen olcsóbbak lesznek a jelenleg használt variánsoknál, miközben számottevően nagyobb hatótávolságot biztosítanak majd.

Az autók összeszerelését az Apple külső gyártópartnerekkel oldhatja meg, a 2024-re tervezett rajt azonban a koronavírus-járvány miatt még csúszhat. Egyelőre ugyanakkor az sincs kizárva, hogy végül túl nagy falatnak bizonyul a cég számára betörni az autógyártás szegmensébe, így végül komplett jármű helyett csak önvezető autós rendszerét dobja majd piacra, amelyet más autógyártók integrálhatnak saját termékeikbe. Az Apple egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 19. 22:48

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.