Szerző: Hlács Ferenc

2021. január 26. 07:44

Már saját megérzései alapján is cselekedhet az Alexa

Az Amazon virtuális asszisztensének az USA-ban már nem kell feltétlenül engedélyt kérnie a ház körüli teendőkhöz.

HIRDETÉS

Önállósodik az Amazon virtuális asszisztense: az Alexa már kérdés nélkül is végrehajthat különböző otthoni feladatokat a felhasználók szokásaiból tanulva - persze csak ha az önálló működésre utóbbiak is rábólintanak.

Az online kereskedőóriás által "hunches" azaz "megérzések" névre keresztelt funkcióval az Alexa proaktívan igyekszik segíteni a ház körüli teendőkben, legyen szó a villanyok lekapcsolásáról vagy épp a fűtés automatikus beállításáról. Az asszisztens "megérzései" egyébként nem újak, a felhasználók szokásait a virtuális segéd már 2018 óta képes követni, illetve azok alapján cselekedni is - például automatizálni az esti villanyoltást - ugyanakkor egészen mostanáig ehhez mindig külön engedélyt kért a felhasználóktól.

00:59
 

Learn how Alexa can proactively act on Hunches

Még több videó

Erre a legújabb frissítést követően már nem lesz feltétlenül szüksége, legalábbis az Egyesült Államokban, ahol a megoldás első körben elrajtol. Az érdeklődő felhasználók az Alexa mobilalkalmazás beállításai között a "hunches" menüpontjában kapcsolhatják be annak automatikus működését - persze nem kell egyből az egész ház fölött átadniuk a kontrollt a virtuális segédnek, az appban meghatározható, hogy az Alexa milyen megérzések kapcsán cselekedhet kérdés nélkül. A funkció persze ugyanitt teljes egészében ki is kapcsolható.

Az Alexa legújabb frissítésével egy a energiafogyasztás-követő felület is érkezik, amellyel az asszisztenshez csatlakozó okosotthon-kiegészítők becsült fogyasztása tartható szemmel - legalábbis ha az eszközök támogatják a funkciót. A fentiekkel párhuzamosan továbbá az Amazon egy havidíjas biztonsági szolgáltatást is indít, Guard Plus néven: a havi 5 dolláros szolgáltatással, amennyiben az Alexa gyanús hangokat érzékel, emberi operátorokkal köti össze a felhasználót, akik szükség esetén értesíthetik a megfelelő hatóságokat.

a címlapról