Szerző: Koi Tamás

2021. január 19. 10:40

Letöltendőt kapott a Samsung első embere

A legfelsőbb politikai körök megvesztegetése miatt jogerősen két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte hétfőn a bíróság a dél-koreai Samsung Electronics első emberét.

Azonnali hatállyal börtönbe kell vonulnia Lee Jae-yongnak, a dél-koreai Samsung Electronics első emberének, miután az illetékes bíróság egy tavaly újranyitott vesztegetési ügy kapcsán két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a csebol csúcsán aktuálisan álló örököst. Lee apja betegségének kezdete óta vezeti az óriásvállalatot, ám elődjéhez hasonlóan több alkalommal is konkrét vesztegetési ügyekkel és vesztegetési kísérletekkel összefüggésben került reflektorfénybe.

Mind közül a legsúlyosabb az a 2017-ben az ítélethozatali fázisba ért ügy volt, mely a dél-koreai elnökig is elért, illetve annak bukásához is vezetett. Lee-t akkor a bíróság öt év letöltendő szabadásvesztésre ítélte, amiből ténylegesen egy évet töltött le.

samsung_lee

Tavaly augusztusban azonban a legfelsőbb bíróság felülbírálta a szabadon engedéssel kapcsolatos végzést, majd a perújrafelvételt követően az eredetileg kiszabott büntetési tétel felére, két és fél évnyi, azonnal végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte az örököst. Lee tavaly decemberben a tárgyalás záró szakazában nyilvánosan bocsánatot kért tetteiért, egyben közölte, nem adja tovább a stafétát gyermekeinek, ezzel az alapító unokáját követően várhatóan már nem a dinasztia valamelyik tagja kapja meg a cég legfelsőbb vezetői pozícióját.

A bíróság hétfői döntése meglehetősen komplikált helyzetet teremt a dél-koreai konglomerátum menedzsmentjében. A céget jelenleg egy több vezető tisztségviselőből álló tanács irányítja, ugyanakkor kérdéses, hogy Lee börtönbüntetése idején ez a testület milyen stratégiai döntéseket tud majd hozni.

a címlapról