:

Szerző: Koi Tamás

2020. december 7. 11:58

Átalakítja mobilos részlegét az LG

Továbbra is megállíthatatlannak tűnik az LG Electronics mobiltelefonokat fejlesztő és gyártó részlegének szenvedése: a cég most bejelentette, hogy átalakítja a több mint öt éve folyamatosan veszteséges üzletágat.

Jelentős átalakulás vár a dél-koreai LG Electronics mobiltelefonokat gyártó üzletágára, ahogy a cég próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy a hosszú idő óta szenvedő divíziót újra növekedési pályára állítsa. A vállalat hétfői bejelentése alapján még több, belépő- és középkategóriás készülék fejlesztését és gyártását kiadja a kezéből, azaz valamilyen ODM-partnerre (Original Design Manufacturer) bízza a teljes tervezési és gyártási folyamatot, vagyis ezeket a készüléket lényegében csak felmárkázza majd az LG.

A cégen belül már létre is hozták az új tevékenységért felelős felsővezetői-irányítói pozíciót, a lépéstől pedig összességében a költségek jelentős csökkentését várja az utóbbi időszakban már a közepes kínai gyártók által is megszorongatott gyártó, mely olyan innovációkkal próbál kitűnni a piacon, mint az elforgatható kijelzős LG Wing, vagy az eltávolítható, második kijelzővel felvértezett G8X ThinQ.

lgwing03

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A sorozatos próbálkozások ellenére az LG mobilpiaci szereplése az utóbbi években távolról sem tekinthető sikertörténetnek. A cég sorozatban 22 negyedéve veszteséges, és míg 2013-ban az eladások alapján még a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójának számított, addigra ma már kiesett az első hét gyártó közül, miután sorra megelőzték az olyan kínai riválisok, mint a Huawei, a Xiaomi, az Oppo vagy a Vivo. 

Elemzők szerint a mostani döntés is egyértelműen azt mutatja, hogy az LG már nem az Apple-lel vagy a Samsunggal versenyez a világpiacon, hanem azokkal a kínai feltörekvő gyártókkal, melyek szintén jórészt szintén ODM-parnerek bevonásával pörgették fel elképesztő ütemben forgalmukat az elmúlt években. Az LG most félig-meddig kényszeredetten ugyanezt az utat lesz kénytelen követni, miközben fejlesztési erőforrásait az ütőképes(ebb) csúcskategóriás modellekre összpontosítja majd. 

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról