Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 27. 11:51

Erős évet zárhat idén a PC-piac

Az IDC előrejelzése szerint az össznépi home office és a távoktatás viszi a hátán a PC-piac 2020-as évét az EMEA térségben.

Erős évet zárhat 2020-ban a PC-piac az Európát, Közel-Keletet és Afrikát tömörítő EMEA régióban az IDC a napokban közzétett előrejelzése szerint - ami a szegmens eddigi idei teljesítményét elnézve nem tűnik elrugaszkodott várakozásnak. A koronavírus-járvány miatt világszerte bevezetett távmunka, távoktatás és persze az otthoni szórakozásra való megnövekedett igények nagy tömegeket sarkalltak idén PC-vásárlásra. Az elemzőcég a hagyományos PC-k, azaz az asztali gépek, notebookok és munkaállomások eladásaitól a 2020-as évben 12,7 százalékos növekedésre számít, ami összesen 82,1 millió értékesített eszközt jelent. Az előrejelzés szerint ráadásul a lendület 2021 első felében is kitart majd.

Nyugat-Európában a kereskedelmi eszközök eladásai az idei zárónegyedévben 7,1 százalékkal növekedhetnek. A gyarapodást elsősorban a notebookok hajtják majd, egyrészt a távoktatásnak, másrészt a vállalati vásárlóknak hála, akik a határozatlan idejű home office-t igyekeznek céges notebookokkal megtámogatni. A növekedés a régió konzumer eladásainak esetében még látványosabb, az Q4 végére az IDC nem kevesebb mint 28 százalékos éves szintű előrelépést vár. Itt már az asztali gépek is kiveszik a részüket a sikerből, főleg a játékos közönségnek hála, ugyanakkor a végfelhasználóknál is a notebookoké marad a legnépszerűbb termékkategória.

idcpcforecast2020nov

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Közép- és Kelet-Európában az elemzők szintén egészséges, 12,1 százalékos gyarapodást prognosztizálnak az utolsó negyedévre, míg a Közel-Keleten és Afrikában 7,6 százalékos növekedés várható a 2020-as Q4-re, szintén a notebookoknak hála. Az IDC szakértői az évben közel 24,9 millió hagyományos és 31 millió ultravékony notebook eladására számítanak, a hibrid, érintőkijelzős notebookokból pedig 5,6 millió találhat idén összesen gazdára. A különálló asztali gépek eladásai 16 millió darab környékén mozognak majd, míg az asztali all-in-one modellekből valamivel több mint 3 millió kelhet el.

Időben távolabbra tekintve az IDC a pandémia által generált vásárlási hullám lecsengését és a PC-piac zsugorodását várja, 2024-re a kutatók a munkaállomásokat nem számolva kevesebb mint 75,5 milliós összesített értékesített PC-s darabszámról beszél.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról