Szerző: Koi Tamás

2020. november 5. 11:12

Nem gyengítette a koronavírus a Telekomot

Miközben a technológiai iparban a legnagyobb piaci szereplők többnyire egyaránt rekord árbevételről és nyereségről számolnak be a koronavírus hatásainak köszönhetően, a vírushelyzetben szintén kiemelt szerephez jutó távközlési cégek pénzügyi szempontból jóval szerényebb mértékben tudnak csak nőni.

Jelentős mértékű hálózatterhelés-növekedés mellett alig észrevehetően nő csupán a távközlési cégek árbevétele és profitja a koronavírus járvány idején - a jelenséget kitűnően példázza a Magyar Telekom tegnap közzétett harmadik negyedéves üzleti jelentése. A cég összbevétele éves összehasonlításban 1,8%-kal, 167,7 milliárd forintra nőtt 2020 harmadik negyedévében, míg 2020 első kilenc hónapjában a bevételek éves összevetésben nagyjából stabilan, 484,2 milliárd forintos szinten alakultak. A vezetékes és a mobil szegmens növekedését egyaránt a bővülő készülékértékesítések támogatták.

A mobil bevételek éves összehasonlításban 2020 harmadik negyedévében 2,7%-kal 92,6 milliárd forintra az év első kilenc hónapjában 2,6%-kal 266,7 milliárd forintra nőttek a mobil adatbevételek és készülékértékesítések emelkedésének köszönhetően, ami teljes mértékben ellensúlyozta az alacsonyabb kiskereskedelmi hangbevételeket.

telekom_shop_2

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vezetékes szegmens bevételei 2020 harmadik negyedévében éves összehasonlításban 5,3%-kal 55,1 milliárd forintos szintre, míg 2020 első kilenc hónapját tekintve 2,1%-kal, 161,0 milliárd forintos szintre nőttek, mivel a TV- és a szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételek emelkedése ellensúlyozta a hangalapú bevételek visszaesését, valamint a magasabb nyújtott kedvezmények hatását.

A rendszerintegrációs (RI) és IT szolgáltatásokból származó bevételek az előző negyedévben 10,1%-kal, 20,0 milliárd forintra estek vissza éves összehasonlításban, míg az év első kilenc hónapját tekintve a bevételek 15,5%-kal csökkentek. A magyarországi bevételek csökkenése a magyar közszféra számára nyújtott alacsonyabb implementációs projektvolument tükrözi - áll a Telekom sajtóközleményében.

A Telekom adózott eredménye 50,9%-kal 19,7 milliárd forintra nőtt 2020 harmadik negyedévében, ami az éves összehasonlításban jelentkező nettó pénzügyi eredmény jelentős javulását tükrözi. 2020 első kilenc hónapjában a nettó profit 3,7% százalékkal 30,4 milliárd forintra csökkent mivel a stabilan alakuló EBITDA mellett, az értékcsökkenési és amortizációs költségek növekedését nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a javuló nettó pénzügyi eredmény.

A menedzsment nem változtatott idei célkitűzésein, így összességében a tavalyihoz képest stagnáló, 666 milliárd forintos bevételre és 1-2%-kal emelkedő EBIDTA-ra számít idén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról