Szerző: Koi Tamás

2020. október 30. 10:28

Tőzsdei hullámvasúton a nagy amerikai techcégek

Az új koronavírus világjárvány idején eddig kimagaslóan a legjobban teljesítő amerikai technológiai szektor legnagyobb szereplői felemás eredményeket tettek közzé ezen a héten, mely a legtöbb tőzsdeindexet negatívba lökte a hét végére. Elemzők ezzel együtt úgy látják, a kereskedés minden eddiginél jobban rá van utalva a hatalmasra duzzadt szereplőket felvonultató, minden más területet túlteljesítő szektorra.

Felemás képet fest a legnagyobb amerikai technológiai óriások, így többek közt az Alphabet, az Apple, az Amazon, a Facebook, a Microsoft és a Netflix üzleti teljesítménye az idei harmadik negyedévben, melynek következtében a legnagyobb indexek, így az .SPX a .IXIC is egyaránt 1%-os mínuszban zárta a tegnapi napot, összességében gyenge pénteket jelezve a tőzsdén. A jelenség pénzügyi elemzők szerint kitűnően tükrözi, hogy a befektetők az elmúlt egy évben milyen erősen támaszkodtak a koronavírusra láthatóan immunis, illetve abból hasznot kovácsoló technológiai szektor szereplőire - foglalja össze a Reuters.

Az internetes hirdetési és keresőpiac két óriása, az Alphabet (a Google révén) és a Facebook a harmadik negyedévben egyaránt erősödő reklámbevételeket jelentett, ezzel együtt mindkét cég arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus üzletre gyakorolt további hatásait nehéz pontosan megjósolni. A rendszerint meglehetősen konzervatív előrejelzéseket kiadó Facebook ennél valamivel tovább ment, a cég menedzsmentje közölte, nehéz évre számítanak jövőre.

tech_market_value
forrás: reuters

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Elemzők szerint a Google teljesítménye egészen kivételes abból a szempontból, hogy olyan időszakban sikerült reklámbevétel-növekedést elérnie a cégnek, amikor a megrendelők rendszerint visszafogják a költéseiket. A negyedéves jelentések közzétételét követően a Facebook részvényeinek árfolyama 1%-ot esett, míg az Alphabeté 7%-ot nőtt.

Jóllehet az Apple harmadik negyedéves árbevétele és profitja egyaránt túlszárnyalta az elemzői konszenzust, a cég nem tudta teljesíteni az iPhone okostelefonok negyedéves értékesítési tervszámát, ami a vállalat részvényeinek árfolyamát 5%-os mínuszba küldte. Ezzel a cupertiniói cég értéke szempillantás alatt nagyjából 100 milliárd dollárral csökkent, egyszersmind jól jelezve, hogy milyen óriási értéket képvisel a piacon a vállalat.

Nehéz idők járnak az utóbbi időben leginkább az amerikai elnökválasztás és különböző hackertámadások kapcsán hírbe hozott Twitterre, a cég a harmadik negyedévben az elemzői várakozásokhoz képest kevesebb új felhasználót tudott szerezni, a közösségi szolgáltatás üzemeltetőjének részvényárfolyama erre azonnal beszakadt, 17%-os csökkenéssel várva a pénteki kereskedést. Az Apple-hez hasonlóan jól teljesített bevételi és profit oldalon az Amazon is, ám a cég papírjainak értéke mégis 2%-ot esett, miután a vezetés közölte, a koronavírus elleni védekezés az eddigieknél várhatóan több kiadással fog járni a következő időszakban.

Az amerikai technológiai óriások negyedéves jelentései egy meglehetősen ideges tőzsdei időszakban érkeztek, a koronavírus-esetszámok és halálesetek számának aggasztó mértékű növekedése, illetve az amerikai gazdasági metőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanságok hatására az S&P 500 listán szereplő cégek csak ezen a héten 3%-ot veszítettek az értékükből.

Az index ugyanakkor mostanra már 4%-os éves mínuszban lenne, a FAANG-részvények (Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix és a Google-Alphabet) nélkül, így viszont jelenleg is 2%-os éves pluszban van a mutató.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról