Szerző: Koi Tamás

2020. október 30. 10:28

Tőzsdei hullámvasúton a nagy amerikai techcégek

Az új koronavírus világjárvány idején eddig kimagaslóan a legjobban teljesítő amerikai technológiai szektor legnagyobb szereplői felemás eredményeket tettek közzé ezen a héten, mely a legtöbb tőzsdeindexet negatívba lökte a hét végére. Elemzők ezzel együtt úgy látják, a kereskedés minden eddiginél jobban rá van utalva a hatalmasra duzzadt szereplőket felvonultató, minden más területet túlteljesítő szektorra.

Felemás képet fest a legnagyobb amerikai technológiai óriások, így többek közt az Alphabet, az Apple, az Amazon, a Facebook, a Microsoft és a Netflix üzleti teljesítménye az idei harmadik negyedévben, melynek következtében a legnagyobb indexek, így az .SPX a .IXIC is egyaránt 1%-os mínuszban zárta a tegnapi napot, összességében gyenge pénteket jelezve a tőzsdén. A jelenség pénzügyi elemzők szerint kitűnően tükrözi, hogy a befektetők az elmúlt egy évben milyen erősen támaszkodtak a koronavírusra láthatóan immunis, illetve abból hasznot kovácsoló technológiai szektor szereplőire - foglalja össze a Reuters.

Az internetes hirdetési és keresőpiac két óriása, az Alphabet (a Google révén) és a Facebook a harmadik negyedévben egyaránt erősödő reklámbevételeket jelentett, ezzel együtt mindkét cég arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus üzletre gyakorolt további hatásait nehéz pontosan megjósolni. A rendszerint meglehetősen konzervatív előrejelzéseket kiadó Facebook ennél valamivel tovább ment, a cég menedzsmentje közölte, nehéz évre számítanak jövőre.

tech_market_value
forrás: reuters

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Elemzők szerint a Google teljesítménye egészen kivételes abból a szempontból, hogy olyan időszakban sikerült reklámbevétel-növekedést elérnie a cégnek, amikor a megrendelők rendszerint visszafogják a költéseiket. A negyedéves jelentések közzétételét követően a Facebook részvényeinek árfolyama 1%-ot esett, míg az Alphabeté 7%-ot nőtt.

Jóllehet az Apple harmadik negyedéves árbevétele és profitja egyaránt túlszárnyalta az elemzői konszenzust, a cég nem tudta teljesíteni az iPhone okostelefonok negyedéves értékesítési tervszámát, ami a vállalat részvényeinek árfolyamát 5%-os mínuszba küldte. Ezzel a cupertiniói cég értéke szempillantás alatt nagyjából 100 milliárd dollárral csökkent, egyszersmind jól jelezve, hogy milyen óriási értéket képvisel a piacon a vállalat.

Nehéz idők járnak az utóbbi időben leginkább az amerikai elnökválasztás és különböző hackertámadások kapcsán hírbe hozott Twitterre, a cég a harmadik negyedévben az elemzői várakozásokhoz képest kevesebb új felhasználót tudott szerezni, a közösségi szolgáltatás üzemeltetőjének részvényárfolyama erre azonnal beszakadt, 17%-os csökkenéssel várva a pénteki kereskedést. Az Apple-hez hasonlóan jól teljesített bevételi és profit oldalon az Amazon is, ám a cég papírjainak értéke mégis 2%-ot esett, miután a vezetés közölte, a koronavírus elleni védekezés az eddigieknél várhatóan több kiadással fog járni a következő időszakban.

Az amerikai technológiai óriások negyedéves jelentései egy meglehetősen ideges tőzsdei időszakban érkeztek, a koronavírus-esetszámok és halálesetek számának aggasztó mértékű növekedése, illetve az amerikai gazdasági metőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanságok hatására az S&P 500 listán szereplő cégek csak ezen a héten 3%-ot veszítettek az értékükből.

Az index ugyanakkor mostanra már 4%-os éves mínuszban lenne, a FAANG-részvények (Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix és a Google-Alphabet) nélkül, így viszont jelenleg is 2%-os éves pluszban van a mutató.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról