Szerző: Koi Tamás

2020. október 28. 09:55

Kicsattan az egészségtől a Microsoft

Pazar üzleti eredményeket jelentett a Microsoft a cég szeptemberben véget ért első üzleti negyedévében, elsősorban továbbra is a koronavírus világjárvány miatt megváltozott felhasználói szokásoknak köszönhetően.

Az előzetes elemzői várakozásokat felülmúló eredményről számolt be a Microsoft a szeptember 30-ával záródó 2021-es első üzleti negyedéve kapcsán. A cég árbevételére és profitjára egyaránt jótékony hatást gyakorolt az új koronavírus világjárvány második hullámának begyűrűzése, így nagyot mentek a negyedévben a felhős termékek és az olyan, csoportkommunikációt támogató alkalmazások, mint a Teams, melynek mostanra immár 115 millió aktív felhasználója van világszerte.

A Microsoft árbevétele az első negyedévben elérte 37,2 milliárd dollárt, ami éves szinten 12 százalékos növekedésnek felel meg, miközben a nettó profit 30%-kal, 13,9 milliárd dollárra hízott. Az irodai (Office) termékekből származó árbevétel összességében 9%-kal nőtt, ezen belül az Office 365 felhős platform 21%-os növekedést tudott elérni - áll a jelentésben.

microsoft_datacenter_cleaning
a microsoft egyik kísérleti tengeralatti adatközpontja a kiemelést követően (forrás: microsoft)

Ennél is nagyobb mértékben, 13%-kal nőtt a fogyasztói felhős szegmens, a Microsoft 365 előfizetők száma pedig a beszámoló szerint a negyedév végére elérte a 45,3 milliót. Az előző negyedév botlását követően újra erősödni tudott a LinkedIn, elsősorban a platform által kínál marketingeszközök iránt növekvő kereslet révén. A divízió összességében 12,3 milliárd dollárral járult hozzá a cég teljes negyedéves árbevételéhez.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az "Intelligens Felhő" üzletág árbevétele 13 milliárd dollár volt az első negyedévben, ami éves összehasonlításban 20%-os növekedésnek felel meg - csak az Azure termékek értékesítéséből származó árbevétel 48%-kal nőtt, vagyis az egy évvel ezelőtt kezdődött bukdácsolást követően ha csak kis mértékben is, de újra növekedési pályára tudott állni a termék. A cég a befektetői konferenciahívás során a nagyvállalati felhős termékek iránt összességében továbbra is jelentős keresletet prognosztizált.

Szintén növekedni tudott - igaz csak 6%-ot - a More Personal Computing üzletág árbevétele, mely a teljes negyedévben összességében 11,8 milliárd dollár volt. Az üzletág két nagyágyúja az Xbox termékeket és tartalmakat magába foglaló divízió és a Surface részleg lettek, előbbi árbevétele 30%-kal, utóbbié 37%-kal nőtt éves összehasonlításban.

Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezérigazgató-helyettese a Reutersnek adott interjújában jelen helyzetben talán kissé szerencsétlen szóhasználattal élve úgy fogalmazott, a redmondi óriáscég "újabb egészséges negyedéven van túl", köszönhetően elsősorban a távmunka- és távoktatást támogató megoldások iránti továbbra is rendkívül élénk keresletnek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.