Szerző: Koi Tamás

2020. október 20. 13:08

Szárnyal az IBM felhős üzletága

Kifejezetten erős növekedéssel zárta az idei harmadik pénzügyi negyedévét az IBM felhős üzletága, ezzel egyben mintegy igazolva, miért döntött úgy a cég menedzsmentje október elején, hogy a jól jövedelmező részleget elkülöníti a kevésbé jól teljesítő üzletágaktól.

Az előzetes elemzői várakozásokat túlszárnyaló negyedéves eredményeket jelentett hétfőn az IBM. Az amerikai technológiai óriás pénzügyi mutatóit elsősorban a felhős üzletág termékei iránti megnövekedett kereslet húzta fel, ezzel egyszersmind bizonyítva, hogy jól döntött a menedzsment, amikor a kevésbé jól teljesítő részlegek leválasztásáról határozott október elején. A cég részvényeinek értéke a hétfői kereskedésben az alapvetően pozitív képet festő pénzügyi mutatók ellenére 3%-ot zuhant, mivel a negyedéves jelentés során az ilyenkor szokásos következő negyedéves periódusra vonatkozó előrejelzést a COVID-19 járványhelyzetre, mint bizonytalansági faktorra hivatkozva nem adta ki a vállalat.

Bár az IBM teljes negyedéves árbevétele éves összehasonlításban mintegy 2,6%-kal, 17,56 milliárd dollárra csökkent, a csökkenés mértéke ugyanakkor kis mértékben így is szerényebb, mint amit az elemzői konszenzus előzetes, 17,54 milliárd dolláros árbevétel-előrejelzése feltételezett. Ebből hatmilliárd dollárt hozott a felhős üzletág, ami éves összevetésben 19%-os növekedésnek felel meg, míg az IBM legnagyobb divíziója, a technológiai szolgáltatások szegmens (vagyis a menedzselt infrastruktúrák területe) 6,5 milliár dolláros árbevétellel 4%-os esést ért el. A hibrid felhős üzletág és az AI-terület ugyanakkor összességében már a cég árbevételének több mint felét adják.

ibm_stock

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Nem véletlen, hogy október elején komoly szerkezeti átalakulást jelentett be az IBM, a vállalat jövő év végéig kettéválik, külön cégbe szervezve ki a menedzselt infrastruktúra szolgáltatásokat. A társaság ezzel alacsonyabb profitot hozó ágazatait igyekszik leválasztani, hogy az ígéretesebb hibrid felhős, illetve AI szegmensekre koncentrálhasson.

Az átalakulás körül még sok a kérdőjel, nagy vonalakban ugyanakkor az IBM már elárulta az új entitással kapcsolatos terveit. Az új cég hivatalos nevét az IBM még nem közölte, jelenleg egyszerűen NewCo néven utal rá. A jövőre leváló vállalatba a jelenleg az IBM Global Technology Services divíziója alatt található menedzselt infrastruktúra szolgáltatások kerülnek át, azokért teljes mértékben az új vállalat felel majd, a tervezéstől az üzemeltetésen át az ügyfeleknek biztosított infrastruktúra modernizációjáig.

 

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról