Szerző: Koi Tamás

2020. október 26. 11:21

Nem díjazza a piac az SAP új felhőstratégiáját

A vállalatirányítási rendszerek fényesen ragyogó német csillaga, az SAP eddigi fennállásának legnagyobb tőzsdei veszteségét volt kénytelen elszenvedni, miután a cégvezetés bejelentette, mindent a felhős megoldásokra tesz fel beáldozva ezzel a középtávú biztosnak tűnő profitot.

Teljes mellszélességgel beállt felhős stratégiája mögé a vállalatirányítási rendszerekben utazó német SAP, mely hétfőn közzétett üzleti jelentését követően világossá tette, hogy kész mindezért beáldozni a rövid- és középtávú zsírosabb marzsot. A vállalatvezetés ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy az új koronavírus világjárvány a vártnál hosszabb ideig befolyásolhatja negatívan a társaság üzletét.

A két bejelentésre a tőzsde pánikszerűen reagált, az SAP papírjainak értéke a frankfurti kereskedés nyitásakor 20%-ot zuhant - ez a cég eddigi tőzsdei működésének legsúlyosabb, egy napon belüli vesztesége.

sap_hq

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az SAP idén áprilisban kinevezett vezérigazgatója, Christian Klein a sajtó szerint lényegében kukázta elődje, Bill McDermott ambiciózus közpéptávú tervét, mely alapján az SAP azzal számolt, hogy 2023-ig bezárólag öt éven keresztül évente egy százalékponttal tudja majd növelni működési marzsát. Ehhez a célhoz még a globális pandémia elején is tartotta magát a német multi, McDermott távozásával azonban Klein egyedüliként maradt a kormánynál, a korábbi stratégia eldobása ugyanakkor egyes elemzők szerint a vírushelyzetben a lehető legjobb időzítéssel történt.

A vállalat középtávú előrejelzése szerint az SAP felhőalapú szolgáltatásokból származó árbevétele 2025-re elérheti majd a 22 milliárd eurót, ezzel lényegesen nagyobb forgalmat generálhat majd az üzletág, mint ami az SAP-re eddig jellemző hagyományos (on-premise) licencek alapján befolyt. A cég teljes árbevétele az ötéves ciklus az előrejelzések szerint 36 milliárd euró lehet, 11,5 milliárd eurós működési profit mellett.

Az SAP idei harmadik negyedéves árbevétele 4%-kal, az operatív eredmény 12%-kal csökkent. A cég a koronavírus gazdasági hatásaira hivatkozva megvágta idei előzetes várakozásait, így 2020-ban 27,2-27,8 milliárd eurós bevétellel számol a korábban várt 27,8-28,5 milliárd euró helyett. A felhős termékekből származó árbevétel a korábban előrejelzett 8,3-8,7 milliárd euró helyett 8,1-8,5 milliárd euró lehet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.