Szerző: Habók Lilla

2018. október 18. 16:55

Még mindig tart az SAP felhős átalakulása

Továbbra is növekedő bevételről és ezen belül is egyre nagyobb felhős bevételről számol be az SAP. A vállalat szerint az S/4 HANA és a viszonylag frissen bevezetett C/4HANA lehet a növekedés mozgatója.

Viszonylag jól sikerült az SAP harmadik pénzügyi negyedéve, amely 8 százalékos növekedéssel 6,02 milliárd eurós bevételt tud felmutatni az előző év azonos időszakéhoz képest. A részvényesek mégsem teljesen elégedettek az eredménnyel, és nem csak a 6 százalékkal 1,24 milliárd euróra csökkenő nettó eredmény miatt. A kiemelt pozitívumot továbbra is felhős előfizetésekből és támogatásokból származó bevételek növekedése jelenti, amely ezúttal 39 százalékos ugrással 1,3 milliárd eurót hozott a vállalatnak - ehhez képest a szoftverlicencek és támogatás 3,7 milliárd eurón stagnál. A másik kulcsérték pedig a szerződött, de még nem teljesített szolgáltatási és felhős vállalások volumene, amely pedig konstans árfolyam mellett számolva 37 százalékkal 411 millió euróra nőtt a harmadik negyedévben. Ennek eredményeként viszont a vállalat a felhős bevételekre vonatkozó 2018-as előrejelzését egy kicsit lejjebb vitte, a korábbi 36,5-39 százalékos arányról 34-38 százalékos bevételnövekedésre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Bill McDermott vezérigazgató viszont nagyon lelkes az elemzői konferencián elhangzottak alapján, meglátása szerint a vásárlók egyértelműen azt szeretnék, ha a vállalat egyre több szolgáltatása a felhőbe költözne. A felhőalapú S/4 HANA üzleti megoldás előfizetőinek mennyisége továbbra is szépen növekszik, ezúttal 37 százalékkal 9500-ra nőtt a rendszert használó kisebb-nagyobb vállalatok és intézmények száma.

A növekedő számok ellenére azért továbbra is vannak lassabban mozduló vállalatok, mint ahogy a Reuters idézi egy friss kutatásból, Németországban mindössze a válaszadó vállalatok tíz százaléka akarja az alapvető folyamatait a helyi adatközpontokból a távoli szerverekre helyezni. A német-ajkú SAP-felhasználókat tömörítő DSAG csoport sürgeti is a vállalatot, hogy 2025-ben még ne szüntesse meg teljesen az üzleti alkalmazásokat tartalmazó Business Suite csomagot, hanem folytassa a felhős és a helyben futó szolgáltatások hibrid kínálatát.

SAP_C4HANA-1

A másik fontos felhős megoldáscsomag a vállalat számára a júniusban indított C/4HANA ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM) megoldáscsomagját, amely tulajdonképpen három korábban felvásárolt rendszert foglal magába (Hybris, Gigya, CallidusCloud). A vezérigazgató belátja, hogy ez nem éppen egy innovatív vagy merész kezdeményezés, de meglátása szerint az ügyfelek ilyen ponttól-ponttig történő szolgáltatást szeretnének igénybe venni, amelyet az SAP újfajta CRM megoldása igyekszik megvalósítani. A C/4HANA ugyanis integrált szolgáltatást kínál, például az értékesítés, a marketing, a kereskedelem, az ügyfélszolgálat és az adatvédelem egyesítésével. Az értékesítés még nyilvánvalóan az elején jár, de a "felhasználói élmény" (Customer Experience) szegmensben már így is kiemelkedő eredményeket hoz, évről-évre 54 százalékkal 232 millió dollárra emelte a területen elért bevételeit.

Az alapvető növekedés és az új megoldáscsomag ígéretei ellenére az SAP részvényárfolyama 3,5 százalékot esett a pénzügyi negyedéves jelentés bemutatását követően, mivel a befektetők az üzemi eredményhányaddal nem egészen elégedettek. A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) megfelelő üzemi eredményhányad ezúttal ugyanis 20,5 százalék, ami bizonyos nem részletezett egyszeri költségek miatt elmarad a célként kitűzött 30 százaléktól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról