Szerző: Habók Lilla

2018. november 12. 13:35

8 milliárd dollárért vásárol véleményfelmérő céget az SAP

Az SAP történetének második legnagyobb felvásárlására készül, mivel 8 milliárd dollárért venné meg a SurveyMonkey-konkurens Qualtrics véleményfelmérő céget. A megoldással főleg a CRM területén szeretne előnyhöz jutni a konkurensekkel szemben.

Bejelentette az SAP, hogy 8 milliárd dollárért felvásárolja a tapasztalatok és vélemények felmérésével foglalkozó Qualtrics céget és platformját. A vállalat négy üzleti területen méri a cégeket, köztük a fogyasztókat, a munkatársakat, a termékeket és a márkát. A megszerzésével az SAP célja a felhős portfólió bővítésén kívül, hogy a meglévő "működési adatait" (például CRM, ERP) kombinálja az akvirálni tervezett cégből származó tapasztalati adatokkal (experience data). Előbbi inkább arra ad választ, hogy mi történik egy vállalattal kapcsolatban, míg utóbbi megmagyarázza, hogy miért történik - írja az SAP a közleményben.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A felvásárolni tervezett cég igazgatója továbbra is a jelenlegi alapító és vezérigazgató Ryan Smith lesz, továbbá megmaradnak a központi irodák Provóban és Seattle-ben. A 2002-ben alapított adatgyűjtő és adatelemző cég egyébként eddig is sikeres volt, főleg a piackutatással, fogyasztói elégedettségméréssel, termék- és koncepcióteszteléssel, weboldalak visszajelzés-elemzésével vagy a munkatársak kiértékelésével foglalkozó cégek körében. Úgyhogy az idei harmadik negyedévben a Qualtricsnak 105,4 millió dollárt sikerült elérnie, 4,9 millió dolláros profit mellett. A cash flow pedig mind az elmúlt 16 évben pozitív volt.

A SurveyMonkey versenytársaként is ismert cég mostanában tervezte a tőzsdére lépést, és ennek részeként 18-21 dollár közt hirdette meg az IPO részvényárat, ami duplája lett volna a korábban tervezettnek. A legutóbbi befektetői körben megállapított 2,5 milliárd dolláros értékeléshez képest a cég szintén a dupla akkora, 5 milliárd dolláros értékelést célozta meg. Az SAP viszont a 8 milliárd dolláros, készpénzes vételi ajánlattal döntötte el a kérdést, melynek hatására egyébként a vállalat részvényárfolyama több mint 4 százalékot esett, mivel a kereskedők és az elemzők szerint a cég túl nagyvonalú árajánlatot tett.

sap_qualtrics_felvasarlas

Bill McDermott SAP-vezérigazgató viszont magabiztos a döntésben, egy elemzői konferenciahíváson hozzátette, hogy a Qualtrics felvásárlása olyan jelentőségű lehet az SAP-nak, mint amilyen az Instagram volt a Facebooknak, és a felvásárlástól gyors bevételnövekedést remél majd. Az új platform és a fejlesztők segítségével az SAP a CRM területén szélesítheti a kínálatát, mivel a Qualtrics megoldása segítségével az SAP ügyfelei nagyobb betekintést kaphatnak majd, hogy milyen adat minek a következménye, és például a saját megrendelőiknek hogy tetszenek az új termékek, szolgáltatások vagy weboldalak.

Ezzel pedig a vállalat tovább növelheti a versenyt a CRM területén legnagyobb konkurens Salesforce-szal, továbbá az Oracle-lel, ami a cégnek azért különösen fontos, mivel az SAP a különböző felvásárlások eredményeként létrejött C/4 HANA megoldáscsomag segítségével pár hónapja próbál újra szerencsét a CRM-ben. A Gartner elemzése szerint a CRM 2017-ben a legnagyobb szoftverpiaci területté vált, továbbá 2018-ban a leggyorsabban növekvő terület lehet, ami miatt az SAP-nak is érdemes nagyobb erőforrást összpontosítani erre.

Ha az üzlet sikerül, akkor ez lehet a harmadik legnagyobb értékű akvizíció a SaaS cégek területén az Oracle-féle 9,3 milliárd dolláros NetSuite és a szintén SAP-hoz kötődő 8,3 milliárd dolláros Concur felvásárlást követően. A két cég igazgatótanácsa és a Qualtrics részvényesei már jóváhagyták a felvásárlást, de a szabályozók jóváhagyására még várni kell, így az üzlet várhatóan 2019 első felében zárulhat le.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.