:

Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 30. 11:40

Megszülhette Németország, mit kezdjen a Huawei-jel

Vélhetően csak az amerikai elnökválasztás után fogja Németország véglegesíteni azt az információbiztonsági törvényt, mely egyebek mellett a mobilhálózatok védelmére vonatkozó intézkedéseket és előírásokat tartalmaz majd, s mint olyan, határozott irányt mutat annak kapcsán, hogy a német hálózatokban a kínai eszközbeszállítók milyen szerephez juthatnak. Egyes források szerint ugyanakkor már megszületett a politikai döntés, mely nehezebb helyzetbe hozhatja a kínaiakat - és mindhárom német mobilszolgáltatót.

Eldöntötte Németország, hogy a jövőben a kínai mobilhálózati eszközbeszállítóknak mekkora teret enged majd a helyi infrastruktúrákban - az erről szóló információbiztonsági törvény már a szövegezési fázisban van, számol be tudósításában a Reuters. Eközben az Egyesült Államok újult erővel igyekszik meggyőzni legfontosabb európai szövetségeseit, hogy a két legnagyobb kínai távközlési infrastruktúra-gyártó, a Huawei Technologies és a ZTE Technologies valójában a kínai diktatúra eszközei, melyeket a megfigyeléshez és kémtevékenységhez használ az ázsiai ország bel- és külföldön egyaránt.

A Reuters német politikai forrásai szerint az amerikai nyomás részben célt érhetett, bár a német szövetségi kormány továbbra is elzárkózik az olyan, a kínaiakat effektíve tiltólistára tevő rendelkezésektől, melyhez hasonlóra Nagy-Britanniában és Franciaországban volt példa a nyáron. Helyette sokkal szigorúbb, átfogó nemzet- és kiberbiztonsági vizsgálatok, átvilágítások elé nézhetnek majd a beszállítók, így például a jövőben a maghálózatokon túl a rádiós hozzáférési hálózat elemeire is vonatkoznak majd bizonyos kritériumok. A politikai források szerint bár jóval diplomatikusabb megközelítéssel, de ezzel lényegében ugyanaz várhat a Huawei-re a lefontosabb európai piacon, mint a fent említett két országban.

ximing_merkel
hszi csin-ping, a kínai népköztársaság elnöke és angela merkel német kancellár együtt érkezik a 2017-es g20 csúcstalálkozóra (fotó: reuters)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A német politikai konszenzus gyakorlatilag közvetlen azután született, hogy Keith Krach, az Egyesült Államok gazdasági minisztériumának második embere több olyan szövetséges országba, így elsősorban Németországba és Olaszországba is ellátogatott, ahol rövidesen várható döntés azzal kapcsolatban, hogy a nemzetállamok hogyan kezeljék a kínai távközlési hálózat infrastruktúra-beszállítókat. Krach a sajtónak nyilatkozva közölte, a német politikusokkal folytatott egyeztetések során azt tapasztalta, hogy Németország "jó irányban halad" ebben a kérdésben.

Ha a német szövetségi állam valóban a Huawei, illetve más kínai szereplők számára kedvezőtlen előírásokat illeszt be a vélhetően év végén a Bundestag elé kerülő törvénybe, az a kínai cégen kívül a német távközlési piac szinte összes szereplője számára meglehetősen rossz hír lehet. A három nagy német mobilszolgáltató (Deutsche Telekom, Vodafone Deutschland és Telefonica Deutschland) ugyanis kivétel nélkül a Huawei ügyfele, ráadásul az 5G-s hálózatok kiépítésére vonatkozó beszállítói szerződéseken egyik-másik operátornál még csak meg sem száradt a tinta. 

A három érintett korábban többször jelezte, hogy katasztrofális következményei lennének annak, ha a Huawei-t rövid távon teljesen ki kéne írni a német mobilhálózatokból. Egy a Deutsche Telekomtól idén nyáron kiszivárgott belső feljegyzés szerint ez csak a legnagyobb német operátornál mintegy hárommilliárd eurós kiadással járna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 21:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.