:

Szerző: Koi Tamás

2020. július 8. 10:55

Tagadja a Deutsche Telekom, hogy preferálná a Huaweit

Cáfolja a Deutsche Telekom a sajtóban megjelent azon értesüléseket, melyek szerint a német távközlési multi az amerikai kereskedelmi embargó hatására nemhogy leépítette volna a kínai Huawei által szállított eszközparkot, hanem épp ellenkezőleg, kifejezetten preferálja a céget a beszállítók kiválasztása során, cserébe bizonyos, az iparágban egyedülálló garanciákért.

A Huawei Technologiest érő kémvádak és az azzal járó amerikai kereskedelmi korlátozások hatására tavaly olyan tartalmú megállapodást kötött egymással a kínai cég és Európa legnagyobb távközlési multija, a Deutsche Telekom, mely alapján a Huawei mobilhálózati berendezései évekre bebetonozódhatnak a szolgáltató egyes európai leányvállalatainak hálózatába - írja a POLITICO. A lap szerint a felek jóval az amerikai korlátozó intézkedések bejelentését követően is aláhúzták, hogy egymásra kiemelt partnerként tekintenek elsősorban az 5G-s hálózatok kiépítése és üzemeltetése során.

EXTRA GARANCIÁK

A két érintett fél közti megállapodás a lap szerint többek közt olyan záradékokat tartalmaz, melyek extra garanciákat biztosítanak a Deutsche Telekom számára abban az esetben, ha az amerikai kereskedelmi embargó hatására az ellátási lánccal bárminemű probléma adódik. A távközlési multitól múlt hónapban kiszivárgott belső anyag alapján a szolgáltató lényegében ezzel igyekezett bebiztosítani magát abban a helyzetben is, ha a német politikai vezetés olyan döntést hozna, melynek folyományaként a Huawei által gyártott berendezéseket teljesen el kell távolítani a multi német leányvállalatának hálózatából - ezek cseréje a belső dokumentum szerint egyébként mintegy 3 milliárd eurós kiadással járna, és felérne egy "armageddonnal".

dt_5g
timotheus höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tavalyi megállapodás része többek közt, hogy a kínai gyártó azokban az országokban, melyekben a DT-érdekeltségek rá vannak utalva az eszközeire, egyfajta pufferként a szokottnál nagyobb raktárkészletet halmoz fel a kulcsfontosságú komponensekből, ezeket pedig bármikor lehívhatja a szolgáltató egészen 2021 áprilisáig. A szerződés lejártát követően a fel nem használt eszközöket a Huawei-nek visszáruzzák. Az érintett országok közé tartozik egyebek mellett Németország, Lengyelország, Csehország, Hollandia és Ausztria is.

A Huawei és a legnagyobb német távközlési cég partneri viszonyát mindazonáltal mintha helyi politikai érdekek is erősítenék. Így Németország egyelőre nem csatlakozott azokhoz az EU-s országokhoz, melyek konkrét intézkedéseket tettek, vagy bármilyen, legfelsőbb szintű álláspontot fogalmaztak meg a kritikus infrastruktúrák kínai beszállítói kapcsán. A POLITICO szerint Angela Merkel német kancellár eddig minden politikai befolyását igyekezett latba vetni annak érdekében, hogy ne szülessen az országban a kínaiaknak fájó kereskedelmi korlátozás, ennek oka ugyanakkor nem elsősorban az, hogy egy ilyen intézkedés a Deutsche Telekomot - melyben a német állam kisebbségi tulajdont képvisel - hátrányosan érintené, Merkel sokkal inkább más ágazatok kínai pozícióit félti egy ilyen döntéstől.

BEBETONOZÓDÁS

A Huawei számára a Deutsche Telekom megszilárduló stratégiai partnersége ezzel együtt azt jelenthetné, hogy a több európai piacon is erősen megtépázott kínai beszállító még évekig komoly tényező maradhat Európában, noha korábbi tervei jó eséllyel így is füstbe mennek, azaz nem tudja végérvényesen leszakítani legnagyobb riválisait, a svéd Ericssont és a finn Nokiát. Nem elhanyagolható szempont a németek partnersége kapcsán, hogy a DT Európa legnagyobb távközlési multijaként több mint 50 országban van jelen világszerte, beleértve 17 EU-s tagállamot, ezzel összességében mintegy 184 millió előfizetőt kiszolgálva.

Bár a cégcsoport már tavaly év végén bejelentette, hogy a biztonsági incidenseknek leginkább kitett maghálózatból a kínai beszállítók berendezéseit belátható időn belül eltávolítja, a rádiós közeg berendezései teszik ki a költések tetemes részét, vagyis önmagában ezzel a döntéssel a Huaweit nem érik komoly veszteségek. 

A POLITICO cikkében megjelent állításokat időközben részben igyekezett cáfolni a Deutsche Telekom egy, lapunk számára is eljuttatott tételes listával, mely a szolgáltató beszállítói stratégiájának fontosabb elemeire hívja fel a figyelmet. Ebben a német multi egyebek mellett aláhúzza, hogy a mobil(hálózati) eszközpark esetében mindenkor több beszállítótól vásárol, ezzel elkerülve az erős ráutaltságot egyetlen partnerre. A cégcsoport emellett leszögezi, hogy az elmúlt három évben folyamatosan egyre kevesebb eszközt vásárolt a Huawei-től, hozzátéve, hogy jelenleg az európai hálózataiban az eszközparkot tekintve az amerikai beszállítók részesedése 30%, míg a nagyobb európai és kínai gyártók egyaránt 25%-25%-ban képviseltetik magukat.

A Deutsche Telekom ezzel együtt hangsúlyozza, hogy a meglévő 4G-s rádiós eszközpark továbbfejlesztése kompatibilitási okokból nem, vagy lényegesen költségesebben oldható meg beszállítóváltással, ebből kifolyólag a hálózat ezen komponenseit az 5G-s továbbfejlesztések során meglévő partnereitől, az Ericssontól és a Huaweitől fogja beszerezni. A szolgáltató emellett közli, a piacon teljesen természetes jelenség, hogy a mobiltávközlési cégek megosztják (5G-s) fejlesztési terveiket a kulcspartnerekkel, hogy azok időben rendelkezésre tudják bocsátani a fejlesztéshez szükséges eszközöket (raktárkészlet) és más erőforrásokat (például mérnöki munkaerő).

A magyar piacon a fentieknek nincs komoly relevanciája, az Ericsson és a Magyar Telekom ugyanis éppen idén tavasszal kötött öt évre szóló beszállítói partneri megállapodást a rádiós hálózat 5G-s továbbfejlesztésére. Az erre kiírt tenderen részt vett a Huawei Technologies is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.