Szerző: Koi Tamás

2020. július 8. 10:55

Tagadja a Deutsche Telekom, hogy preferálná a Huaweit

Cáfolja a Deutsche Telekom a sajtóban megjelent azon értesüléseket, melyek szerint a német távközlési multi az amerikai kereskedelmi embargó hatására nemhogy leépítette volna a kínai Huawei által szállított eszközparkot, hanem épp ellenkezőleg, kifejezetten preferálja a céget a beszállítók kiválasztása során, cserébe bizonyos, az iparágban egyedülálló garanciákért.

A Huawei Technologiest érő kémvádak és az azzal járó amerikai kereskedelmi korlátozások hatására tavaly olyan tartalmú megállapodást kötött egymással a kínai cég és Európa legnagyobb távközlési multija, a Deutsche Telekom, mely alapján a Huawei mobilhálózati berendezései évekre bebetonozódhatnak a szolgáltató egyes európai leányvállalatainak hálózatába - írja a POLITICO. A lap szerint a felek jóval az amerikai korlátozó intézkedések bejelentését követően is aláhúzták, hogy egymásra kiemelt partnerként tekintenek elsősorban az 5G-s hálózatok kiépítése és üzemeltetése során.

EXTRA GARANCIÁK

A két érintett fél közti megállapodás a lap szerint többek közt olyan záradékokat tartalmaz, melyek extra garanciákat biztosítanak a Deutsche Telekom számára abban az esetben, ha az amerikai kereskedelmi embargó hatására az ellátási lánccal bárminemű probléma adódik. A távközlési multitól múlt hónapban kiszivárgott belső anyag alapján a szolgáltató lényegében ezzel igyekezett bebiztosítani magát abban a helyzetben is, ha a német politikai vezetés olyan döntést hozna, melynek folyományaként a Huawei által gyártott berendezéseket teljesen el kell távolítani a multi német leányvállalatának hálózatából - ezek cseréje a belső dokumentum szerint egyébként mintegy 3 milliárd eurós kiadással járna, és felérne egy "armageddonnal".

dt_5g
timotheus höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tavalyi megállapodás része többek közt, hogy a kínai gyártó azokban az országokban, melyekben a DT-érdekeltségek rá vannak utalva az eszközeire, egyfajta pufferként a szokottnál nagyobb raktárkészletet halmoz fel a kulcsfontosságú komponensekből, ezeket pedig bármikor lehívhatja a szolgáltató egészen 2021 áprilisáig. A szerződés lejártát követően a fel nem használt eszközöket a Huawei-nek visszáruzzák. Az érintett országok közé tartozik egyebek mellett Németország, Lengyelország, Csehország, Hollandia és Ausztria is.

A Huawei és a legnagyobb német távközlési cég partneri viszonyát mindazonáltal mintha helyi politikai érdekek is erősítenék. Így Németország egyelőre nem csatlakozott azokhoz az EU-s országokhoz, melyek konkrét intézkedéseket tettek, vagy bármilyen, legfelsőbb szintű álláspontot fogalmaztak meg a kritikus infrastruktúrák kínai beszállítói kapcsán. A POLITICO szerint Angela Merkel német kancellár eddig minden politikai befolyását igyekezett latba vetni annak érdekében, hogy ne szülessen az országban a kínaiaknak fájó kereskedelmi korlátozás, ennek oka ugyanakkor nem elsősorban az, hogy egy ilyen intézkedés a Deutsche Telekomot - melyben a német állam kisebbségi tulajdont képvisel - hátrányosan érintené, Merkel sokkal inkább más ágazatok kínai pozícióit félti egy ilyen döntéstől.

BEBETONOZÓDÁS

A Huawei számára a Deutsche Telekom megszilárduló stratégiai partnersége ezzel együtt azt jelenthetné, hogy a több európai piacon is erősen megtépázott kínai beszállító még évekig komoly tényező maradhat Európában, noha korábbi tervei jó eséllyel így is füstbe mennek, azaz nem tudja végérvényesen leszakítani legnagyobb riválisait, a svéd Ericssont és a finn Nokiát. Nem elhanyagolható szempont a németek partnersége kapcsán, hogy a DT Európa legnagyobb távközlési multijaként több mint 50 országban van jelen világszerte, beleértve 17 EU-s tagállamot, ezzel összességében mintegy 184 millió előfizetőt kiszolgálva.

Bár a cégcsoport már tavaly év végén bejelentette, hogy a biztonsági incidenseknek leginkább kitett maghálózatból a kínai beszállítók berendezéseit belátható időn belül eltávolítja, a rádiós közeg berendezései teszik ki a költések tetemes részét, vagyis önmagában ezzel a döntéssel a Huaweit nem érik komoly veszteségek. 

A POLITICO cikkében megjelent állításokat időközben részben igyekezett cáfolni a Deutsche Telekom egy, lapunk számára is eljuttatott tételes listával, mely a szolgáltató beszállítói stratégiájának fontosabb elemeire hívja fel a figyelmet. Ebben a német multi egyebek mellett aláhúzza, hogy a mobil(hálózati) eszközpark esetében mindenkor több beszállítótól vásárol, ezzel elkerülve az erős ráutaltságot egyetlen partnerre. A cégcsoport emellett leszögezi, hogy az elmúlt három évben folyamatosan egyre kevesebb eszközt vásárolt a Huawei-től, hozzátéve, hogy jelenleg az európai hálózataiban az eszközparkot tekintve az amerikai beszállítók részesedése 30%, míg a nagyobb európai és kínai gyártók egyaránt 25%-25%-ban képviseltetik magukat.

A Deutsche Telekom ezzel együtt hangsúlyozza, hogy a meglévő 4G-s rádiós eszközpark továbbfejlesztése kompatibilitási okokból nem, vagy lényegesen költségesebben oldható meg beszállítóváltással, ebből kifolyólag a hálózat ezen komponenseit az 5G-s továbbfejlesztések során meglévő partnereitől, az Ericssontól és a Huaweitől fogja beszerezni. A szolgáltató emellett közli, a piacon teljesen természetes jelenség, hogy a mobiltávközlési cégek megosztják (5G-s) fejlesztési terveiket a kulcspartnerekkel, hogy azok időben rendelkezésre tudják bocsátani a fejlesztéshez szükséges eszközöket (raktárkészlet) és más erőforrásokat (például mérnöki munkaerő).

A magyar piacon a fentieknek nincs komoly relevanciája, az Ericsson és a Magyar Telekom ugyanis éppen idén tavasszal kötött öt évre szóló beszállítói partneri megállapodást a rádiós hálózat 5G-s továbbfejlesztésére. Az erre kiírt tenderen részt vett a Huawei Technologies is.

a címlapról