Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 11. 11:23

Jobb későn mint soha: 4G-re vált a vasút

Jobb későn, mint soha alapon továbbfejleszti a vasúti kocsikban található internetes infrastruktúra-eszközöket a MÁV. A vasúttársaság jövő nyárra minden, korábban nyílt internettel felszerelt kocsiba 4G-s routert épít.

Továbbfejleszti a személyszállító vasúti kocsik internetes infrastruktúráját a MÁV. A vasúttársaság mai közleménye szerint jelenleg közel 700 vasúti kocsiban érhető el az utasok számára ingyenesen vezeték nélküli internet, harmadik generációs (3G-s) routerek segítségével. A vállalat célja – az adatátviteli technológia fejlődésének kihasználásával – a meglévő eszközök lecserélése negyedik generációs (4G-s) routerre.

A fejlesztés három ütemben valósul meg, a cseréket egyenletesen, a járművek ütemezett karbantartása során végzik el valamennyi fővonalon. A teljes eszközpark modernizálása várhatóan 2021 első felében fejeződhet be. Az első kétszáz 4G-s routert és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítőket már beszerelték a belföldön közlekedő IC kocsikba. Az új eszközök telepítése a többi kocsiba is hamarosan megtörténik. Az emeletes KISS motorvonatok már 4G-s routerrel felszerelve érkeznek.

mav-start_wifi_vonaton_20200910
(fotó: máv)

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x)

Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x) Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

A 4G-s routerek beszerelése az országos 4G-s lefedettségének köszönhetően a MÁV szerint az eddigieknél nagyobb adatátviteli sebességet, ezáltal jelentős minőségi javulást és több utas számára elérhető internetkapcsolatot eredményez majd a vonatokon ingyen elérhető WIFI-szolgáltatásban.

A vasúttársaság ugyanakkor vélhetően fontolóra vette a szolgáltatás megújítása kapcsán azt is, hogy az eddig használt 3G-s hálózatok már megkezdett, fokozatos kivezetése miatt az elavult technológián nyújtott szolgáltatás minősége folyamatosan romlik, mely mind a lefedettségi mutatók mind a sávszélesség tekintetében rányomja a bélyegét az ingyenes szolgáltatásra.

A MÁV mindenesetre már évekkel ezelőtt levezényelhette volna a mostani eszközpark-cserét, hiszen a magyarországi 4G-s hálózatok lefedettsége gyakorlatilag öt évvel ezelőtt országossá fejlődött. A MÁV vasúti kocsijai számára egyébként a Magyar Telekom biztosítja a mobilnet-infrastruktúrát.

FRISSÍTÉS: A MÁV tavaly egyszer már bejelentette a 4G-s eszközpark fejlesztést a vasúti kocsiknál, akkor még azzal számolt a vasúttársaság, hogy a modernizálás az idei első félévben fejeződhet be.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról