Szerző: Koi Tamás

2012. december 28. 15:18

A Telekom nyerte a MÁV InterCity-tenderét

Jövő év elejétől fokozatosan az összes InterCity-járatot ellátja a MÁV-Start ingyenes internetszolgáltatással, melyet Wi-Fi csatlakozáson keresztül vehet igénybe az utazóközönség. A projektre kiírt tendert a Magyar Telekom nyerte.

Január végétől az összes InteCity-vonalon és az elővárosi közlekedésben is megjelennek azok a vasúti kocsik, melyek ingyenes internethasználatot biztosítanak az utasoknak Wi-Fi elérésen keresztül. A rendszer a Magyar Telekom mobilnetes infrastruktúráját használja, a cég közbeszerzési eljárás keretén belül nyerte meg magának a projektet.

A mostani projektet megelőzően vasúttársaság tavaly szeptemberben tíz, úgynevezett harmadik generációs InterCity személyszállító vagont látott el - akkor még kísérleti jelleggel - vezeték nélküli internettel, ezek a MÁV-START északkeleti országrészben közlekedő vonatain közlekednek. A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy az utasoktól - az InterCity pótjegy megvásárlásán túl - nem kér plusz költséget az internetért. A MÁV személykocsijain biztosított vezeték nélküli internetszolgáltatás megvalósításáról már 2011 tavaszán, az Utazás kiállításon is beszélt a társaság, az éles üzem azonban végül csak hónapokkal később indulhatott be. A vezeték nélküli internethez az infrastruktúrát már akkor is a Magyar Telekom mobilinternet-hálózata biztosította.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A mostani tendereztetést követően a MÁV-Gépészet Zrt. megkezdte a vasúti kocsik átalakítását, azokba ipari felhasználású WLAN-eszközök és antennák kerülnek, melyek kocsinként legfeljebb 7,2 Mbps letöltési sávszélességet biztosító internetkapcsolatra képesek, akár szerelvényenként több száz felhasználónak egyszerre. A fejlesztési munkálatokba nem csak InterCityket, hanem egyes elővárosi szerelvényeket is bevonnak, az érintett járművek száma a cég szerint eléri a 735-öt. Az összesen nyolc hónapig tartó fejlesztésnek köszönhetően a MÁV szerint évente akár ötvenmillió utas internetezhet a vasúti kocsikban számítógépe, okostelefonja vagy tabletje segítségével.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) szintén rendelkezik hasonló szolgáltatással, az ingyenes internet több mint egy éve érhető el 17 vasúti kocsiban, melyek legfőképp a Sopron és Győr, valamint Győr és Budapest vonalakon közlekednek. Ehhez a szolgáltatáshoz a Telenor biztosítja az internetes hátteret - a mobilcég szintén közbeszerzési eljárás keretén belül jutott hozzá a megbízáshoz.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.