:

Szerző: Koi Tamás

2012. február 6. 11:30

Szeretik az utasok az ingyenes internetet az InterCityken

Egyre többen és egyre gyakrabban használják a MÁV egyes, InterCity-vagonjaiba épített, ingyenes vezeték nélküli internetet - közölte múlt héten a vasúttársaság.

Egyre több felhasználó veszi igénybe a MÁV InterCity-szerelvényein elérhető ingyenes, vezeték nélküli internetet - közölte múlt csütörtökön a MÁV-START Zrt. A cég az érdeklődést látva a későbbiekben kiterjeszti a szolgáltatást több vasúti kocsira is, emellett cél, hogy az utazás alatt az eszközök áramellátására és töltésére használható konnektorok számát is növeljék.

A vasúttársaság szerint a szolgáltatás indulását követő első negyedévben havonta átlagosan 30-40 százalékkal nőtt az adatforgalom a kijelölt InterCity vonatokon, a teljes mennyiség az első négy hónapban elérte az 510 gigabájtot. A statisztikák szerint eddig egyszerre legtöbben 240-en interneteztek, a napi átlag 150 fő, illetve eszköz, de volt olyan is, hogy egy kocsiban egyszerre harminc eszköz csatlakozott a routerekhez. A legnagyobb forgalom péntekenként és vasárnaponként tapasztalható.

A társaság tavaly szeptemberben tíz, úgynevezett harmadik generációs InterCity személyszállító vagont látott el vezeték nélküli internettel, ezek a MÁV-START északkeleti országrészben közlekedő vonatain közlekednek. A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy az utasoktól - az InterCity pótjegy megvásárlásán túl - nem kér plusz költséget az internetért. A MÁV személykocsijain biztosított vezeték nélküli internetszolgáltatás megvalósításáról már tavaly tavasszal, az Utazás kiállításon is beszélt a társaság, az éles üzem azonban végül csak hónapokkal később indulhatott be. A vezeték nélküli internethez az infrastruktúrát a Magyar Telekom mobilinternet-hálózata biztosítja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A két cég által tavaly létrehozott szolgáltatás hasonló elven működik ahhoz az ingyenes internetszolgáltatáshoz, amit a Telenor a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) egyes járatain biztosít. Az egy évvel ezelőtt létrejött megállapodás értelmében a GYSEV egyes szerelvényein az utasok ingyen használhatják a vezeték nélküli internetet, melyhez a teljes alapinfrastruktúrát a mobilszolgáltató nyújtja, a rendszer természetesen a Telenor mobilinternet-szolgáltatására épül majd.

A Telenor a megállapodás szerint kezdetben 17 vasúti kocsiban helyezett el a szolgáltatás nyújtásához szükséges speciális eszközöket (router, antennák, stb.) - az internetkapcsolattal ellátott szerelvények elsősorban a GYSEV Sopron és Győr, valamint Győr és Budapest vonalain közlekednek majd, emellett a Sopron és Szombathely, valamint Szombathely és Szentgotthárd közti vonal egyes járatait is érinti a fejlesztés.

A GYSEV és a Telenor eddig nem közölt statisztikákat a rendszer használatáról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.