Szerző: Koi Tamás

2012. június 11. 11:08

Ingyen Wi-Fi lesz az összes InterCityn

Az összes InterCity-szerelvényt ellátná ingyenesen használható internetszolgáltatással a MÁV-START. A vasúttársaság ehhez tendereztetni fogja a mobilszolgáltatókat, a legnagyobb eséllyel a Vodafone indulhat.

Már az ősszel kiterjeszti az összes InterCity-szerelvényre az ingyenes internetszolgáltatást a MÁV-START, közölte a vasúttársaság. A cég minden vagonba Wi-Fi routereket telepít, melyek a mobilhálózatra csatlakozó modem jelét osztják tovább az utasoknál lévő eszközök - mobiltelefonok, noteszgépek, tabletek, stb. - számára. A szolgáltatói partner kiléte egyelőre nem ismert, a vállalat rövidesen közbeszerzési eljárás keretén belül fogja kiválasztani azt az operátort, mely a kapcsolatot biztosítja.

A vasúttársaság tavaly szeptemberben tíz, úgynevezett harmadik generációs InterCity személyszállító vagont látott el - akkor még kísérleti jelleggel - vezeték nélküli internettel, ezek a MÁV-START északkeleti országrészben közlekedő vonatain közlekednek. A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy az utasoktól - az InterCity pótjegy megvásárlásán túl - nem kér plusz költséget az internetért. A MÁV személykocsijain biztosított vezeték nélküli internetszolgáltatás megvalósításáról már 2011 tavaszán, az Utazás kiállításon is beszélt a társaság, az éles üzem azonban végül csak hónapokkal később indulhatott be. A vezeték nélküli internethez az infrastruktúrát a Magyar Telekom mobilinternet-hálózata biztosítja.

A MÁV szerint az ingyenes internet népszerű az utasok körében, így a szolgáltatás indulását követő első negyedévben havonta átlagosan 30-40 százalékkal nőtt az adatforgalom a kijelölt InterCity vonatokon, a teljes mennyiség az első négy hónapban elérte az 510 gigabájtot. A MÁV-START azóta nem közölt újabb statisztikákat.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) szintén rendelkezik hasonló szolgáltatással, az ingyenes internet több mint egy éve érhető el 17 vasúti kocsiban, melyek legfőképp a Sopron és Győr, valamint Győr és Budapest vonalakon közlekednek. Ehhez a szolgáltatáshoz a Telenor biztosítja az internetes hátteret - a mobilcég szintén közbeszerzési eljárás keretén belül jutott hozzá a megbízáshoz.

A mostani MÁV-START közbeszerzési tendernek a legesélyesebb befutója ugyanakkor a Vodafone lehet, pusztán a lefedettségi adatokat alapul véve a piros szolgáltatónak van ugyanis a legnagyobb 3G-s elérése az országban. A vállalat a 900 MHz-es, egykori E-GSM sávban is biztosít mobilnet-szolgáltatást, amivel a nagyobb frekvencián üzemelő adók által köztudottan gyéren lefedett vasútvonalak mentén is megfelelő sávszélességű internetszolgáltatás biztosítható.

A Vodafone jelenleg a Volánbusz egyes járatainál biztosítja a WLAN-alapú internethozzáférést.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 9. 02:30

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.